Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση το ξεπούλημα των Αλυκών Αναβύσσου και της δημόσιας περιουσίας




  • Εσπερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σαρωνικού για τις Αλυκές, τα σχέδια της κυβέρνησης και  τα σχέδια των πολιτών

  • Κοινό μέτωπο  Σαρωνικού ενάντια στην «τσιμεντένια Ριβιέρα»
Της Ουρανίας Σούλτη
    Το ξεπούλημα των Αλυκών Αναβύσσου θα επιχειρηθεί πιθανότατα μέσω της νέας, υπό κατασκευή  εταιρείας «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», αλλά μόνο μετά τη συγκατάθεση του ΤΑΙΠΕΔ.
    Για το είδος της «επένδυσης» στις Αλυκές, αλλά και συνολικά στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, θα αποφασίσει αποκλειστικά ο ίδιος ο «επενδυτής», και όχι το Ελληνικό Δημόσιο. Σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία και το Δήμο Σαρωνικού, θα πρέπει να ξεχάσουν τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη θα μπορούσαν να περιμένουν, ή την συνεκμετάλλευση  της «επένδυσης» με το Δήμο, πολύ δε περισσότερο το να ληφθεί υπόψη πρότασή τους για το τι ακριβώς θα ήθελαν να γίνει στο χώρο.


    Υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις και κλείσιμο παραλιών
    Μάλιστα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές – ιδιωτικές επενδύσεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Γενάρη, δίνεται η δυνατότητα στον  «επενδυτή», αν ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο, να απαλλοτριώσει ακίνητα και άλλη  ιδιωτική περιουσία, που βρίσκονται κοντά στην προς αξιοποίηση ζώνη.  Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι πως σύμφωνα με την πρόβλεψη του πρόσφατου Ν.4092/2012 για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο «επενδυτής» θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει σ΄ αυτά πριν την τελεσίδικη εκδίκαση των απαλλοτριώσεων από τα αρμόδια δικαστήρια!!!
    Στη δική του επίσης  ευχέρεια θα είναι και ο αποκλεισμός πρόσβασης των πολιτών στην παραλία, δεδομένου ότι νομοθετικά του παρέχεται και αυτή η δυνατότητα,         αν θεωρηθεί απαραίτητο για την επένδυσή του.
    Θα μπορεί επίσης να επεκτείνει το «οικόπεδό» του με προσχώσεις, και για αυτό το λόγο θα μπορεί να επαναχαράσσεται η ακτογραμμή.

    Με δυο λόγια, δηλαδή, τα δρομολογούμενα από την τρικομματική Κυβέρνηση σχέδια για τη «Ριβιέρα» του Σαρωνικού, στην οποία εντάσσουν και τις Αλυκές Αναβύσσου, αποσκοπούν στην τσιμεντοποίηση των παραλιών της Αττικής, δεσμεύοντας τη ζωή και το περιβάλλον και των μελλοντικών γενιών, καθώς θέτουν ως προτεραιότητα τη διευκόλυνση των ιδιωτικών συμφερόντων και κερδών, χωρίς καμία ουσιαστική πρόνοια και όφελος για την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
    Το βασικό όμως, προς το παρόν, πρόβλημα – εμπόδιο για το ξεπούλημα των Αλυκών είναι ότι δεν έχουν εμφανιστεί «επενδυτές», παρά τον αγώνα δρόμου της Κυβέρνησης, που με  συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις τους ανοίγει διάπλατα το δρόμο, για να επενδύσουν αποκλειστικά με κριτήρια που εξυπηρετούν το δικό τους συμφέρον.
    Όλα αυτά τα αποκαλυπτικά, παρουσίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε, στην Ανάβυσσο, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που άνοιξε  ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σαρωνικού για το θέμα της αξιοποίησης των Αλυκών.

    Αναφερόμενη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  στο γενικό πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, όσο και του Ν.4092/2012 για τις ιδιωτικοποιήσεις, στα οποία εντάσσεται επίσης η «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, σημείωσε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης υπό τις Μνημονιακές δεσμεύσεις της τρόικας είναι να προλάβει να πουλήσει τα «ασημικά», να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις. Σε άμεση συνάρτηση είναι και το θα γίνει με τις τράπεζες. Μεταξύ όσων είπε σχετικά:

    ΤΑΙΠΕΔ: Η εταιρεία που ξεπουλάει εν λευκώ τη δημόσια περιουσία

    Νέα δεδομένα συνολικά για τη ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εισήγαγε ο νόμος 4092/2012.  Μάλιστα υπήρξε διάταξη, η οποία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με την οποία μέσα σε ένα 24ωρο από την ψήφιση του νόμου η ακίνητη περιουσία δήμων, νοσοκομείων, πανεπιστημίων, ασφαλιστικών ταμείων, σχολείων θα περνούσε στο ΤΑΙΠΕΔ.
    Σημειωτέον πως ό,τι   περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν ξαναβγαίνει: ‘Οποια επιχείρηση εντάσσεται ή πωλείται ή διαλύεται, ενώ αν πρόκειται για γη, παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ μέχρι να πωληθεί.
    Το ποσό των πωλήσεων μέσα σε 10 ημέρες, αφού αφαιρεθούν  τα έξοδα, περνάει στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου θα πάει και το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης από το 2014, για την εξυπηρέτηση των δανείων.
    Στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν, μεταξύ άλλων,  τα κτήρια των υπουργείων Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας, η ΓΑΔΑ, μία σειρά κτιρίων ΔΟΥ, αλλά και τρεις κτιριακές ενότητες στο Ελληνικό έκτασης μεγαλύτερης από 200.000 τ.μ.
    Από το πρώτο τρίμηνο του 2013, στόχος του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί να περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ 250 ακίνητα του Δημοσίου κάθε τρίμηνο.
    Με δυο λόγια, δηλαδή, η δημόσια περιουσία εγκλωβίζεται ανεπίστρεπτα στο ΤΑΙΠΕΔ και δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα ταμείο εμπράγματης εγγυοδοσίας για τους δανειστές, ενώ το κράτος στερείται τα αναγκαία μέσα για την άσκηση της δημοκρατικής δημόσιας εξουσίας και των εσωτερικών λειτουργιών του.
    Σύμφωνα με το πρόσφατα ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο 6 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, το σύνολο της δημόσιας περιουσίας, επιχειρήσεις, γη,  οικονομικά δικαιώματα, ακόμη και δικαιώματα για φυσικό αέριο, τιτλοποιούνται και το ΤΑΙΠΕΔ εκδίδει δομημένα ομόλογα με «τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου», τα οποία θ΄ αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές.

    Παραθεριστικά –Τουριστικά χωριά με θηριώδη συντελεστή δόμησης
    Με το νόμο 4092/2012 εισάγεται η νέα γενική κατηγορία χρήσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε μικρούς οικισμούς υπό τον τίτλο «Παραθεριστικό-Τουριστικό Χωριό» με ένα θηριώδη συντελεστή δόμησης - 0,2, που γίνεται μέσος συντελεστής Ο,4 για το οικοδομήσιμο μέρος της επένδυσης και Ο.6 για τα «Επιχειρηματικά πάρκα» - δηλ. δόμηση πόλης… Και μαζί ένα σύμπαν πρωτοφανών χρήσεων, συμπεριλαμβανόμενης της κατασκευής νοσοκομείων, γηπέδων γκολφ και τουριστικών λιμανιών - ακόμα κι αν υπάρχουν άλλα σε απόσταση μέχρι 1 χμ – εκτός αν επιλεγεί η απαλλοτρίωση υπαρχόντων.

    Παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλιών μέχρι 99 χρόνια – επαναπροσδιορισμός ακτογραμμής

    Παράλληλα παραχωρείται  αποκλειστική χρήση αιγιαλού μέχρι 99 χρόνια.  Για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης παρόχθιας ζώνης σε λίμνες και ποτάμια. Θεσμοθετείται η απαλλοτρίωση για τον ιδιώτη «επενδυτή», εφόσον εκείνος το επιθυμεί, ζωνών ιδιωτικών εκτάσεων ευρύτερων από τη ζώνη της επένδυσης.
    Ιδιωτική χωροταξία – χωρίς εισφορά γης
    Εισάγεται και επιτρέπεται για πρώτη φορά η ιδιωτική χωροταξία. Ο «επενδυτής» πρώτα αγοράζει τη δημόσια γη ή αποκτά  «δικαίωμα επιφάνειας», που επεκτείνεται από τα 50 στα 99 χρόνια με δικαιώματα κυριότητας, αλλά με φορολογικό καθεστώς επικαρπίας.  Οι χρήσεις γης - με βάση πολεοδομική μελέτη του επενδυτή, χωρίς υποχρέωση εισφοράς σε γη και χρήμα, καθορίζονται με απλή ΚΥΑ τριών υπουργών, αντί Προεδρικού Διατάγματος.
    Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να σταματήσει την «ιδιωτικοποίηση» της εθνικής κυριαρχίας

    Η αποτροπή όλων των παραπάνω σχεδίων και η επαναφορά των πραγμάτων σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και του δημοσίου συμφέροντος μπορεί να αποκτήσουν νόημα και υπόσταση με μια άλλη πολιτική, τόνισε η Νάντια Βαλαβάνη. Μια πολιτική αποδεσμευμένη από Μνημόνια και Μεσοπρόθεσμο, με φορέα μια άλλη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτή είναι μετώπου Αριστεράς και οικολογικών δυνάμεων, είτε παλλαϊκού μετώπου. Για να υπάρξει όμως μια τέτοια κυβέρνηση, χρειάζονται αντίστοιχες κοινωνικές συμμαχίες, ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο και αγώνες που να μετατρέπουν σε διεκδίκηση πάλης ένα σχέδιο αναστροφής της καταστροφής τη χώρας και ολόπλευρης παραγωγικής και άλλης ανασυγκρότησης
    Σήμερα , υπογράμμισε, είναι αναγκαίο να κερδηθεί χρόνος ώστε να μην τελεσφορήσουν λύσεις, τέτοιες  που θα κάνουν αύριο πολύ δύσκολη έως αδύνατη την ανάκτηση της περιοχής. Οι ίδιοι οι πολίτες του Σαρωνικού θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να μην αφήσουν να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Να μην επιτρέψουν, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που έχει επιφέρει η κρίση, να ξεπουληθούν τα πάντα «για ένα πιάτο στο τραπέζι», να μην επιτρέψουν τη μετατροπή της χώρας και της περιοχής σε μια απέραντη «ειδική οικονομική ζώνη». Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να πάμε καταρχήν ένα βήμα πέρα από αυτόν το εφιάλτη, να πετύχουμε λύσεις που θα αποφέρουν και θα αναβαθμίσουν  τη ζωή που σήμερα εξαθλιώνεται.

    . Κοινό μέτωπο  Σαρωνικού ενάντια στην «τσιμεντένια Ριβιέρα»
    Casus belli είναι για τη δημοτική αρχή Σαρωνικού ο αποκλεισμός  πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες, τόνισε ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της εσπερίδας.  Υπογράμμισε ακόμη ότι η δημοτική αρχή έχει  ήδη απαιτήσει από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς της ότι οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης των Αλυκών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του δήμου  και της τοπικής κοινωνίας, διαφορετικά δεν πρόκειται να προχωρήσει, «θα μας βρουν στους δρόμους» είπε χαρακτηριστικά.
    Επίσης ο κ. Φιλίππου ανακοίνωσε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη συνεργασία με ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ προκειμένου να καταθέσει ο δήμος Σαρωνικού πρόταση προς διαβούλευση με τους πολίτες για την αξιοποίηση όχι μόνο της περιοχής των Αλυκών αλλά και όλου του παραλιακού μετώπου του δήμου, που αντιστοιχεί  σε 22 χ.λμ. παραλίας.
    Μιλώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Σαρωνικού ο Δημήτρης Δαλάκογλου τόνισε: «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε λογικές fast track που μοναδικό σκοπό έχουν οι συμπολίτες μας που είναι απύθμενα πλούσιοι να γίνουν ακόμα πλουσιότεροι. Το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης βάζει τον άνθρωπο τις ανάγκες του και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη. Δεν θεωρούμε ανάπτυξη, φαραωνικού τύπου τουριστικές κατασκευές που όνομα της ανταγωνιστικότητας θα δίνουν στους υπαλλήλους τους μισθούς πείνας και θα τους αναγκάζουν να δουλεύουν ανασφάλιστοι. Για μας οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθεί οποιαδήποτε συζήτηση είναι η όποια επέμβαση να είναι οικολογικά συμβατή, να μην αλλάζει τον χαρακτήρα ήπιας δόμησης της περιοχής, να περιέχει αντισταθμιστικά έργα για τον δήμο μας, να θεσπισθεί ένα κριτήριο εντοπιότητας για τους εργαζομένους, το οποίο και να τηρείται, και τέλος,η παραλία που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις Αλυκές να παραμείνει ανοιχτή για τους πολίτες».
    Η κινητοποίηση των πολιτών κρίσιμο «ανάχωμα» στην τσιμεντοποίηση του  Σαρωνικού
    Ως μόνη λύση, όπως διατυπώθηκε από τους συμμετέχοντες στην εσπερίδα, για την αποτροπή αυτών των σχεδίων ξεπουλήματος της περιοχής, είναι η μεθοδευμένη κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών και μέσα από νομικές διαδικασίες . Κινητοποίηση που δεν αφορά μόνο την περίπτωση των Αλυκών, αλλά όλο το μέτωπο από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο.
    Το επόμενο βήμα μετά από αυτήν τη συζήτηση θα είναι ο … «fast truck»  συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων, δήμου και πολιτών για την αποτροπή του ξεπουλήματος και της τσιμεντοποίησης του παραλιακού μετώπου Σαρωνικού.





    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας