Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση υγειονομικών για τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου Δήμου Σαρωνικού

Την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλυβίων η πρώτη συνάντηση των Υγειονομικών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η Εθελοντική Συνεργασία Αλληλεγγύης Υγειονομικών Σαρωνικού, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαρωνικού, για τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου στο Δήμο Σαρωνικού.
Στη συνάντηση, την οποία τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος, παρευρέθησαν περισσότεροι από 50 υγειονομικοί (γιατροί, φαρμακοποιοί, πανεπιστημιακοί, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κλπ) που κατοικούν ή ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον Δήμο Σαρωνικού και προχώρησαν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το εγχείρημα αυτό.
Έγινε δημιουργική συζήτηση και λύθηκαν πολλές από τις απορίες για τον τρόπο και τόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου.
Η ιδέα που ανέπτυξε η επιτροπή των εθελοντών βασιζόταν στην αξιοποίηση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου, η οποία θα αναλάβει την ευθύνη της πιστοποίησης των δικαιούχων και της έκδοσης των σχετικών δελτίων πρόσβασης στις υπηρεσίες του Κοινωνικού Ιατρείου/Φαρμακείου.
Στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε κυριάρχησε η άποψη ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την αξιοποίηση των χώρων του Κέντρου Υγείας που μπορούν να λειτουργήσουν ως χώρος υποδοχής των προς εξέταση ασθενών. Όμως, λόγω της οξύτητας των προβλημάτων, πέρα από την προσπάθεια να επιλυθούν τυπικά θέματα και μέχρι αυτή να τελεσφορήσει, θα αξιοποιηθούν οι χώροι των πρώην Δημοτικών Ιατρείων των τοπικών Κοινοτήτων, που θα λειτουργούν παράλληλα, ώστε να υπάρξει, αφενός αποκέντρωση της προσπάθειας και, αφετέρου, ευκολότερη πρόσβαση των δικαιούχων. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, οι Υγειονομικοί που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα θα μπορούν να παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
Η Εθελοντική Συνεργασία Αλληλεγγύης Υγειονομικών Σαρωνικού θα μελετήσει τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των παρευρεθέντων Υγειονομικών με προοπτική νέας συνάντησης. Θα έλθει επίσης σε επαφή και με άλλους φορείς που έχουν ήδη δημιουργήσει Κοινωνικά Ιατρεία, όπως το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, προκειμένου να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να αξιοποιηθεί η εμπειρία αυτών των ομάδων Αλληλεγγύης.
Επί πλέον, η Κίνηση Αλληλεγγύης Σαρωνικού (Κοινωνικό Παντοπωλείο) έχει ήδη δηλώσει την αμέριστη στήριξή της στην προσπάθεια αυτή, διαθέτοντας προς τούτο όλες τις υποδομές που διαθέτει για τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες αυτές και καλεί όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας να συνδράμουν την προσπάθεια για τη δημιουργία κοινωνικών ιατρείων στο δήμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας