Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η κυβέρνηση εκχωρεί τη χώρα στους δανειστές

Απόσπασμα από την ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη στην Ολομέλεια της Βουλής

«Κατά τη συζήτηση του ν. 4092/12 για τις ιδιωτικοποιήσεις, είχα ρωτήσει τον υπουργό Οικονομικών 'ποια είναι η τιμή της δόσης' και αν σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δημοκρατία. Ο κ. Στουρνάρας είχε απαντήσει με τη λέξη: 'Άπειρη'.

Τι σημαίνει η λέξη 'άπειρη', το καταλαβαίνουμε με αυτές τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες η κυβέρνηση εξουσιοδοτεί τον εαυτό της να υπογράψει τις Συμβάσεις Τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Δανειοδότησης της χώρας που είχε συναφθεί για το καταστροφικό, για τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία, 'κούρεμα χρέους' του Μαρτίου 2012. Έτσι, χάρη στη γνωστή παράγραφο της Σύμβασης, η τιμή αυτής της δόσης -ύψους περίπου 50 δισ., μαζί με τα κλάσματά της που δεν έχουν εκταμιευτεί ακόμα, δηλαδή όσα θα βάλει ο ελληνικός λαός μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών- συμπεριλαμβάνει και την εθνική κυριαρχία.
Η κυβέρνηση, που δεν επιτρέπει την αναγκαστική εκτέλεση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για κατάσχεση περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα προκειμένου να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων του ολοκαυτώματος στο Δίστομο, υπέγραψε την παραίτηση από οποιοδήποτε ένδικο μέσο για επιβολή των δικαιωμάτων ασυλίας, που έχουν λόγω εθνικής κυριαρχίας η ίδια, η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ελληνικό ΤΧΣ, προκειμένου να εμποδιστεί η κατάσχεση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης, που θα έχει αποφασιστεί με βάση το αγγλικό δίκαιο στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.
Όταν θέσαμε και από αυτό το βήμα το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, διάφοροι βουλευτές της τρικομματικής συγκυβέρνησης μάς ειρωνεύτηκαν ότι ισχυριζόμαστε ότι η τρόικα θα μπορούσε να κατασχέσει, για παράδειγμα, το κτήριο της Βουλής. Σας είχα απαντήσει τότε ότι μπορεί να το τιτλοποιήσει και έτσι να πουλήσει ακόμα και αυτό.
Σήμερα μαθαίνουμε για πρώτη φορά ότι εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν 'ομόλογα τιτλοποίησης'. Θα τα εκδώσουν, σύμφωνα με το παρόν νομοσχέδιο, 'εταιρείες ειδικού σκοπού'. Θα ήθελα να ρωτήσω τον υπουργό Οικονομικών, αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η 'Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.', που περιλαμβάνει και τα 66 χιλιόμετρα παραλίας από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο, συμπεριλαμβανομένου του 'φιλέτου' των Αλυκών Αναβύσσου. Τα ομόλογα θα εκδοθούν επίσης από hedge funds που θα συστήσει το Ελληνικό Δημόσιο ή το ΤΑΙΠΕΔ ως 'τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία' και θα συμπεριλαμβάνουν την περιουσία του Δημοσίου, δημόσια και ιδιωτική.
Προφανώς γιʼ αυτό ο ν.4092 ορίζει ότι θα πρέπει να καταγραφεί το σύνολο της περιουσίας κάθε ΝΠΔΔ -Νοσοκομείων, Πανεπιστημίων, Κοινωνικών Ταμείων, των ΟΤΑ- και αυτή η περιουσία να παραδοθεί για διαχείριση στην ΕΤΑΔ, δηλ. στον προθάλαμο του ΤΑΙΠΕΔ. Καθορίζεται επίσης ρητά ότι για τιτλοποίηση προορίζονται όχι μόνο τα σημερινά υπαρκτά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αλλά και τα μελλοντικά, ακόμα και το φυσικό αέριο.
Τι σημαίνει 'τιτλοποίηση'; Ότι τα περιουσιακά στοιχεία μετατρέπονται σε ομολογίες και πουλιούνται στις διεθνείς 'αγορές' ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζω ότι η μεγάλη κρίση του 2007 στις ΗΠΑ ξέσπασε με αφορμή το 'σκάσιμο' τέτοιου είδους ομολόγων, των περιβόητων subprimes, με αντικείμενο κυρίως κατοικίες.
Πρόκειται, λοιπόν, για δομημένα ομόλογα. Η δημόσια περιουσία στην Ελλάδα, δηλαδή, δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη, όπως θα επέβαλε μια ουσιαστική πολιτική εξόδου από την κρίση και ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ούτε για να μην καταρρεύσει το 2017 το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος, όπως μας προειδοποίησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το ΙΝΓΑ-ΓΣΕΕ. Η δημόσια περιουσία κυριολεκτικά 'κομματιάζεται' και τιτλοποιείται στο όνομα της εξυπηρέτησης ενός μη βιώσιμου χρέους, αποκτώντας τη μορφή διαπραγματεύσιμων χρεογράφων. Ανάλογα με τις διαθέσεις των επενδυτών θα διαμορφωθούν οι τιμές. Και ξέρουμε πόσο εύκολη είναι η υποτιμητική κερδοσκοπία.

Οι δανειστές απαιτούν, μάλιστα, να έχουν αξιολογηθεί οι τίτλοι από δύο εκ των τριών γνωστών οίκων αξιολόγησης με ένα ελάχιστο όριο αποδεκτό από το EFSF. Τους οίκους, δηλ., των σκανδάλων, που το 2007 παραλίγο να προκαλέσουν παγκόσμια κατάρρευση αξιολογώντας ΑΑΑ τα 'σαπάκια' subprimes και έχουν υποβαθμίσει κερδοσκοπικά τις μισές ευρωπαϊκές χώρες, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία, τους ξανακάνετε σημαντικούς παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας με τον πλέον επίσημο τρόπο, προσκαλώντας τους να αξιολογήσουν την περιουσία των Ελλήνων.
Κι ενώ όρο της σύμβασης αποτελεί ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα θα είναι πρώτης διαβάθμισης σχετικά με την πληρωμή τόκων και κεφαλαίου -επομένως, μηδενικού επενδυτικού κινδύνου- καλύπτοντας πλήρως τους κατόχους τους, σε περίπτωση χαμηλής βαθμολόγησης από τους οίκους -δηλ. ανάλογης με αυτή της χώρας - η τιμολόγηση των ομολόγων αυτών θα γίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα και θα πουλιούνται για ένα τραγούδι.
Συμπέρασμα; Η δημόσια περιουσία, που οικοδομήθηκε κυριολεκτικά με το αίμα και τον ιδρώτα του εργαζόμενου ελληνικού λαού, μετατρέπεται σε αντικείμενο συναλλαγής και κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές, σπαταλώντας, αν αυτό υλοποιηθεί -και θα κάνουμε τα πάντα για να μην υλοποιηθεί- κυριολεκτικά στον αέρα την προοπτική και των μελλοντικών γενεών.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας