Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Φωτογραφική διάταξη για αύξηση συντελεστή δόμησης στην περιοχή «Τουρισμού και Αναψυχής Λαγονησίου»



Φωτογραφική και σκανδαλώδη διάταξη που ανεβάζει το συντελεστή δόμησης στην περιοχή του Λαγονησίου,  νομιμοποιώντας τις υπερβάσεις, τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει στην ξενοδοχειακή μονάδα "Grand Resort Lagonisi", εισάγει στο σχέδιο νόμου για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων».
Παράλληλα όμως δίνει συντελεστή δόμησης και στην παραλιακή έκταση 85 στρέμματα που βρίσκεται ανατολικά του ξενοδοχείου και που μέχρι σήμερα με βάση τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή Η, στην οποία επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις λουομένων, δηλαδή αποδυτήρια, ντους, αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις για εξυπηρέτηση του ναυταθλητισμού κ.λπ.).

Η δημοτική αρχή με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Τουρισμού, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής και τους προέδρους των κομμάτων, δήλωνε την αντίθεσή της με την προώθηση της επίμαχης διάταξης και ζήτησε να μην θεσμοθετηθεί, καθώς θα γίνει η κερκόπορτα  για να δοθεί συντελεστή δόμησης σε παραλίες, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον, το οποίο προστατεύεται με τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής.
΄Οπως τονίζει στο έγγραφό του ο δήμος Σαρωνικού, με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου αυξάνονται όλοι οι συντελεστές δόμησης που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Λαγονήσι "προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις και οι παρανομίες που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο χώρο". Είναι χαρακτηριστικό πως ο συντελεστής δόμησης για ξενοδοχείο-κατοικίες από 0,10 ανεβαίνει στο 0,13, για συνεδριακό χώρο από 0,015 σε 0,02 και επί της συνολικής έκτασης από 0,30 σε 0,40».
Το θέμα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση  που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαρά Καφαντάρη, Β’ Αθήνας και Γιώργος Πάντζας,  Αττικής, με αφορμή την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του Νομοσχεδίου για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» αποκαλύπτοντας ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναφέρεται  αύξηση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή Λαγονησίου Αττικής, όμως στο κείμενο του σχέδιο νόμου, δεν υπάρχει σχετικό άρθρο. Γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδή να περάσει άρον άρον η σχετική ρύθμιση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνουν την αντίθεση τους στην προσπάθεια εισαγωγής  διάταξης τονίζουν πως πρόκειται για μια σκανδαλώδη φωτογραφική διάταξη που μόνο σκοπό έχει την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και την τακτοποίηση αυθαιρεσιών. Επίσης δηλώνουν  την αντίθεση τους στην εν λόγω προσπάθεια εισαγωγής τέτοιας διάταξης διότι, «τελικά αποτελεί  προσπάθεια να ανοίξει η Κερκόπορτα για να δοθούν συντελεστές δόμησης σε παραλίες».  
Επίσης δηλώνουν ότι, θα αντιταχθούν στις όποιες προσπάθειες υποβάθμισης και ξεπουλήματος του παραλιακού μετώπου της Αττικής και σε όποια προσπάθεια  να δοθούν συντελεστές δόμησης σε παραλίες, αλλοιώνοντας το φυσικό περιβάλλον. Στέκονται αλληλέγγυοι στους αγώνες των κατοίκων και του Δήμου Σαρωνικού και έχουν καταθέσει σχετική αναφορά στην Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας