Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Επικαιρότητα


  1. Η ελληνική συγκυβέρνηση μερκελιστών αποδεικνύεται από τους πιο πιστούς σύμμαχους των αντιδημοκρατικών σχεδίων για το μέλλον της Ευρώπης. 
Από τις μέχρι σήμερα εργασίες της συνόδου κορυφής προκύπτει ότι παρά τα υπαρκτά ρήγματα που υφίσταται τον τελευταίο καιρό η στρατηγική της κ. Μέρκελ για το μέλλον της Ευρώπης,
κυρίως χάρη στους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί το συμπαγές εκείνο μέτωπο που θα επιβάλει μιαν εναλλακτική στρατηγική. Πράγματι, παρόλο που φαίνεται ότι
θα αποφασιστεί η θέσπιση νομικού πλαισίου για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ιανουάριο 2013, το κρίσιμο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραπέμπεται στις καλένδες, όπως ακριβώς η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούσε να συμβεί. Παράλληλα, με στοχευμένες παρεμβάσεις γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων προωθήθηκαν στο δημόσιο διάλογο περαιτέρω τα αντιδημοκρατικά σχέδια για «υπερεπίτροπο» που θα έχει δικαίωμα βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς.  Παρόλο που είναι  υπαρκτές οι διαφωνίες σε αυτά τα αδιέξοδα και αντιδημοκρατικά σχέδια της συντηρητικής γερμανικής κυβέρνησης (διαφωνίες που ολοένα και ενισχύονται και προέρχονται ακόμη και από συντηρητικές δυνάμεις) αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαμορφωμένη, συμπαγής εναλλακτική στρατηγική για το μέλλον της Ευρώπης, κυρίως εξαιτίας των παλινωδιών και της αντιδραστικής στάσης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έτσι, προωθείται ανενόχλητα η συντηρητική και άκρως αντιδημοκρατική στρατηγική της Μέρκελ.
Με έμφαση επισημαίνουμε ότι η τακτική του «καλού μαθητή» που έχει υιοθετήσει η ελληνική συγκυβέρνηση, την καθιστά έναν από τους πιο πιστούς σύμμαχους της Μέρκελ αναφορικά με τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωζώνης, και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου αφενός τα ζητήματα αυτά είναι ανοιχτά και αφετέρου υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη αλλά και δυνατότητα χάρη στους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών να συγκροτηθεί το αντίπαλο, δημοκρατικό δέος στις επιλογές των γερμανών συντηρητικών και των συμμάχων τους. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών δυστυχώς η Ελλάδα εκπροσωπείται στην Ευρώπη από μια συγκυβέρνηση ακραιφνών μερκελιστών.
Επίσης, γίνεται πλέον φανερό ότι το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της ευρωζώνης καθιστά πολύ δύσκολη την όποια αλλαγή χωρίς μια πολύ μεγάλη αλλαγή κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, μια πραγματική σεισμική δόνηση από τους ευρωπαϊκούς λαούς ώστε το εν λόγω πλαίσιο να αποδιαρθρωθεί πλήρως. Η αδυναμία χάραξης εναλλακτικής πολιτικής ακόμη και από νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που δεν συναινούν απολύτως  στη στρατηγική της Μέρκελ αποδεικνύει αυτό τον ισχυρισμό: δεν υπάρχει βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση όσο δεν σαρώνεται η νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Καθήκον της αριστεράς στην Ελλάδα είναι η πτώση της συγκυβέρνησης των Μερκελιστών και η σύγκρουση με αυτό το πλαίσιο ώστε να συμβάλει στην διεκδικητική ανάταση όλων των ευρωπαϊκών λαών και στη διαμόρφωση του συσχετισμού που είναι απαραίτητος για την οριστική ταφή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου. 

  1. Συγκυβέρνηση Σαμαρά και ο ίδιος είναι και αναξιόπιστοι και εκτός τόπου και χρόνου.
Χαρακτηριστικό δείγμα της πλήρους αναξιοπιστίας της συγκυβέρνησης Σαμαράς είναι το γεγονός ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις θα γίνει σε «δεσμευμένο», ειδικό λογαριασμό στον οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πρόσβαση.
Ένα επιπλέον δείγμα αναξιοπιστίας του ίδιου του κ. Σαμαρά είναι η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπου εκθείασε τα μέχρι σήμερα «επιτεύγματα» της Ελλάδας, τα οποία μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο αξίζουν βραβείο Γκίνες, και τα οποία είναι ικανά να την καταστήσουν από «αδύναμο κρίκο, ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης». Η καταστροφική λιτότητα δηλαδή, που επί δυόμιση χρόνια κατακεραύνωνε ο κ. Σαμαράς από την αντιπολίτευση, σήμερα χρήζει βραβείου Γκίνες!!!  Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι ο κ. Σαμαράς παρουσιάζει ως «επίτευγμα» τα πέντε χρόνια συνεχούς και ολοένα και βαθύτερης ύφεσης, την απώλεια του 22% του ΑΕΠ, τις άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος. Δηλαδή όλα αυτά που δημιούργησαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργους, απόλυτη απελπισία μέχρι αυτοκτονίας σε εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες, φτώχια και εξαθλίωση που αν δεν αντιδράσουμε εγκαίρως θα μας συνοδεύει επί δεκαετίες. Αυτά είναι τα επιτεύγματα για τα οποία θριαμβολογεί ο κ. Σαμαράς καταδεικνύονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο ίδιος και η συγκυβέρνησή του βρίσκονται απλώς εκτός τόπου και χρόνου, πράγμα που τους καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνους.  
    
  1. Αρπάζουν από τα Πανεπιστήμια, αλλά και από άλλα ΝΠΔΔ, δημόσια περιουσία,
η οποία, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, μεταβιβάζεται στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και από εκεί πάει για ξεπούλημα και μάλιστα μαζί με τη δέσμευση ότι οι φορείς του δημοσίου θα ενοικιάσουν από το νέο ιδιοκτήτη τις ιδιοχρησιμοποιούμενες εγκαταστάσεις.   

  1. Η ελληνική κοινωνία έστειλε χθες ισχυρό μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας και ανατροπής. 
Υπενθύμισε στην τριανδρία του Μνημονίου ότι ο χρόνος τους τελειώνει. Ότι τα νέα μέτρα της καταστροφής και της εξαθλίωσης δεν θα περάσουν, δεν μπορούν να εφαρμοστούν και δεν θα εφαρμοστούν. Ο ειρηνικός ξεσηκωμός του λαού μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Για να σταματήσουμε, όλες και όλοι μαζί, την καταστροφή. Και να οργανώσουμε την ανατροπή. Για να ανοίξουμε το δρόμο σε μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και λαϊκής χειραφέτησης που θα ξαναχτίσει την Ελλάδα. Σε μια κυβέρνηση του λαού για την ακύρωση του Μνημονίου και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εμείς έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου. Θα έρθουμε στην εξουσία και θα πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας