Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Επικαιρότητα


1.    Οι κινητοποιήσεις της επόμενης περιόδου, με μεγάλο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 18/10, και η κλιμάκωσή τους, θα δώσουν ένα δυνατό μήνυμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, ένα μήνυμα αντίστασης και ελπίδας.
2.    Η κυβερνητική τακτική του «καλού μαθητή» της στέρει κάθε περιθώριο επί της ουσίας σκληρής διαπραγμάτευσης, και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.  Τις εκβιαστικές απαιτήσεις της τρόικας και τις πρόσκαιρες
αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων σε αυτές,  θα τις διαδεχτεί η άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης σε ό, τι της ζητηθεί. Εξάλλου, το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας, των βάρβαρων περικοπών, της υπερφορολόγησης των εισοδηματικά αδύναμων και της εκποίησης του δημόσιου πλούτου όχι μόνο δεν αμφισβητείται από την κυβέρνηση, αλλά, απεναντίας, θεωρείται τρόπος εξόδου από την κρίση! Η τακτική «του καλού μαθητή» που ακολουθεί η συγκυβέρνηση, δεν είναι μόνο αποδεδειγμένα αποτυχημένη (βλέπε την κοινωνική και οικονομική καταστροφή που άφησαν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις) αλλά επιπλέον στερεί και κάθε περιθώριο για επί της ουσίας διαπραγμάτευση, ενθαρρύνοντας την τρόικα σε ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις. Αυτή η οικειοθελής αποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης από το πεδίο των σκληρών διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων είναι εγκληματική, όχι μόνο διότι βαθαίνει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή, αλλά και διότι συμβαίνει σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως φανερώνει, μεταξύ άλλων, η ανοιχτή πλέον διένεξη του ΔΝΤ με τους ηγετικούς θεσμούς της Ευρωζώνης.
3.    Το νέο μνημονιακό πακέτο μέτρων δεν είναι παρά μια ασύλληπτη κοινωνική βαρβαρότητα. Η τρόικα ζητάει να  περιλαμβάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων φθηνές και εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, εργασιακές συνθήκες σκλαβοπάζαρου (εξαήμερη εργασία, κατάργηση τριετιών, κατώτατος μισθός με νομοθετική πράξη) και βεβαίως μέτρα περικοπών και νέων φόρων (αναδρομικά από το 2012), συνολικού ύψους 9,2 δις. ευρώ για το 2013 και συνολικά 18 δις ευρώ για επόμενα 2 ή 4 χρόνια.  Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που έχουν ήδη ληφθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια και έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρη για καιρό ειρήνης κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σε μια ήδη κατεστραμμένη κοινωνία καθιστά τα ίδια απείρως πιο σκληρά και τις επιπτώσεις τους (ύψος ανεργίας – βάθος ύφεσης κλπ) πιό βαθιές και επώδυνες. Πρόκειται για ασύλληπτη κοινωνική βαρβαρότητα.
4.    Η βαρβαρότητα αυτή επιβάλει την άμεση παραίτηση από την κυβέρνηση των υπουργών που προέρχονται από την αριστερά. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα στο όνομα της αριστεράς να μεθοδεύει και να επιβάλλει την παραπέρα κατεδάφιση της ελληνικής κοινωνίας.
5.    Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα εγείρεται και με αφορμή τις διάφορες λίστες μεγαλοφοροφυγάδων. Ιδιαίτερα όταν ενώ δεν έχει εισπραχτεί ούτε μισό ευρώ από εκεί, την ίδια στιγμή επί σειρά ετών κόβονται συνεχώς, ξανά και ξανά, μισθοί και συντάξεις, κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία, και επιβάλλονται δυσβάσταχτοι φόροι και χαράτσια σε αυτούς που δεν έχουν. Η πολιτική ευθύνη του κ. Βενιζέλου είναι δεδομένη, τεράστια και κάποια στιγμή οφείλει ο ίδιος να την αναλάβει.
6.    Η εκθεμελίωση της διαπλοκής είναι ύψιστο ζήτημα εκδημοκρατισμού της πολιτική ζωής. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι λίστες της ντροπής θα περιέχουν και ονόματα καναλαρχών, τραπεζιτών και άλλων παραγόντων της διαπλοκής, πράγμα που δείχνει ότι αυτή είναι μια διαχρονική πολιτική πρακτική. Επισημαίνουμε όμως ότι ιδιαίτερα σήμερα η διαπλοκή αυτή  επιχειρεί με νύχια και με δόντια να παρέμβει και να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, κυρίως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έπραξε και κατά τις τελευταίες εκλογές. Η διαπλοκή πρέπει να εκθεμελιωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πολιτικά και ηθικά ότι θα το πράξει. Επίσης, ζητάμε να γίνουν  κατεπειγόντως ενδελεχείς έλεγχοι στα περιουσιακά στοιχεία όσων τα ονόματα υπάρχουν στις λίστες και αν η περιουσία τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί να δημεύεται άμεσα.
7.    Η πρόταση του ΣΥΡΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο το πώς φτάσαμε στο Μνημονίο πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή. Είναι δικαίωμα του ελληνικού λαού να μάθει υπό ποιες συνθήκες οδηγηθήκαμε στα μνημόνια, τι ευθύνες υπάρχουν και ποιοι τις φέρουν. Γι’ αυτό πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταθέσει πρόταση μομφής ενάντια στον πρόεδρο της Βουλής, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρος της  ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας