Της Μ. Γαλανοπούλου
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδόμησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής το κυβερνητικό σχέδιο
Τα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης για "αξιοποίηση" του παράκτιου μετώπου της Αττικής, από το ΣΕΦ μέχρι το Σούνιο,
με διαδικασίες fast track, συζητήθηκαν χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, παρουσία φορέων και πολιτών της περιοχής, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός ανέλαβε να ωραιοποιήσει το ξεπούλημα, στην πραγματικότητα, των δημόσιων εκτάσεων - φιλέτων έναντι πινακίου φακής στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αντίθετα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δήμαρχοι της περιοχής που είχαν προσκληθεί τόνισαν πως πρέπει να ορθωθεί μέτωπο αντίστασης σε συνεργασία με τους πολίτες.
Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο συγκροτείται "Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε." για 50 χρόνια με αποστολή να παρέμβει σε 45 χλμ. ακτογραμμής της Αττικής και να παραχωρεί μέσω ΣΔΙΤ παραθαλάσσιες εκτάσεις. Ο Γ. Σγουρός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο χρηματοδοτεί τη "μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει γνωρίσει η χώρα", ότι η ανάπλαση της περιοχής "από ουτοπία μπορεί να μετατραπεί σε απτή πραγματικότητα" και "να προσελκύσει ξένους επενδυτές". Το μόνο που ζήτησε ο περιφερειάρχης υπό τις αποδοκιμασίες των παρισταμένων ήταν να μπει και η Περιφέρεια Αττικής στον φορέα διαχείρισης του παραλιακού μετώπου.
Τις έντονες ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών περιέγραψαν, από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. "Για ανοικοδόμηση και όχι ανάπλαση" μίλησε ο Δ. Τσουκαλάς, επικεφαλής και της περιφερειακής παράταξης "Αττική Συνεργασία - Όχι Στο Μνημόνιο". "Μοιάζουν με το ανέκδοτο ότι τα μέτρα του Μνημονίου θα ήταν τα τελευταία που θα λαμβάνονταν" σχολίασε για τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει σεβασμός του περιβάλλοντος. "Θα καταστρατηγηθεί το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στον Αιγιαλό, αφού για τα πάντα θα υπάρχει αντίτιμο", συμπλήρωσε.
Η Νάντια Βαλαβάνη έκανε λόγο για "χοντρό κερδοσκοπικό παιχνίδι με τη γη, που παίζεται με την καθοδήγηση της τρόικας". Χαρακτήρισε επίσης "αστεία" τη συζήτηση ότι θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους. "Το παράκτιο μέτωπο είναι δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού" τόνισε η Χαρά Καφαντάρη. Σημείωσε ακόμη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργαστεί με την Περιφέρεια σε ένα σχέδιο προς όφελος των κατοίκων της Αττικής. "Είναι ορατός ο κίνδυνος να διαπραχθεί ένα σφάλμα που μπορεί να εξελιχθεί σε έγκλημα" παρατήρησε ο Γ. Βαρεμένος. Υπενθύμισε δε τι έγινε τη δεκαετία του 1950 με το ιστορικό κέντρο.
"Όποια αναπτυξιακή πρόταση αναπτυχθεί, πρέπει να γίνει για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Αθήνας και όχι των μεγάλων επενδυτών" τόνισε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. "Δεν έχει ανάγκη η παραλία προσέλκυσης μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων. Χρειάζεται να μην κάνουμε περαιτέρω ζημιά, είπε ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης. Την αντίθεση του δήμου Μοσχάτου - Ταύρου στα σχέδια για δημιουργία μεγάλου λιμανιού για κρουαζιερόπλοια εξέφρασε ο δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου.
Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=751598
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας