Η πώληση των ελληνικών εταιρειών φυσικού αερίου έγινε το επίκεντρο μιας σκληρής μάχης μεταξύ ρωσικών εταιρειών που έχουν έτοιμα τα μετρητά και ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι διστάζουν να συμβάλλουν στην αύξηση της επιρροής της Μόσχας στα χωράφια τους.
Αντίθετη στην προοπτική να πάρει η Gazprom τον έλεγχο της ενέργειας στην Ελλάδα εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εδώ και καιρό επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ωστόσο, καμία ευρωπαϊκή ή αμερικανική εταιρεία ενέργειας δεν έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, φοβούμενες τις απρόβλεπτες συνέπειες από μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ.
"Οι Έλληνες δεν διστάζουν να πλεύσουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης" δηλώνει ο Αντρέι Κορόλιεβ, διευθύνων σύμβουλος της Sintez, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουν μάλιστα, ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν ρωσικές εταιρείες να πάρουν τον έλεγχο της ενέργειας".
Οι Αμερικανοί διαφωνούν ανοικτά
Παρά το τεράστιο ελληνικό χρέος και το πακέτο διάσωσης των 172 δις ευρώ που χορηγείται από τον τρόικα –με προαπαιτούμενο τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις- η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ έχει καθυστερήσει επανειλημμένα.
Πάντως, η τελική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τον νικητή της δημοπρασίας, αναμένεται μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με τον Κορόλιεβ.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν εκφράζουν δημοσίως τους φόβους τους, για μια νίκη της Gazprom, αλλά η εκπρόσωπος του State Department, Βικτόρια Νούλαντ, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή της με το ενδεχόμενο να πάρει τον έλεγχο των ελληνικών εταιρειών αερίου η Gazprom, όταν ρωτήθηκε σχετικά, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στις 8 Ιανουαρίου.
"Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι …να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι" ήταν η χαρακτηριστική της απάντηση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του State Department
Ο Ιλντάρ Νταβλέτσιν, αναλυτής ενεργειακών θεμάτων στο Renaissance Capital υποστηρίζει ότι "η Ευρώπη κάθε άλλο παρά επιθυμεί μια νίκη της Gazprom, διότι θέλει ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών, ανάπτυξη των υποδομών, χαμηλότερες τιμές, επιδιώκοντας διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου."Παρασκηνιακές διεργασίες
Ο άλλος ρώσος πλειοδότης, η εταιρεία Sintez, η οποία ελέγχεται από τον μεγιστάνα, Λεονίντ Λέμπεντεβ, προωθείται ως η μόνη λογική επιλογή για την Ελλάδα, με την έννοια ότι είναι ιδιωτική εταιρεία και προσφέρει την καλύτερη τιμή.
Ο Κορόλιεβ δηλώνει, μάλιστα, πως εάν κερδίσει, θα επενδύσει 3 δις ευρώ σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ σε διάστημα πέντε ετών."Η Ελλάδα είναι ένας πιθανός ενεργειακός κόμβος για το αέριο από τη Μεσόγειο, από τη Βόρεια Αφρική και τις αραβικές χώρες καθώς και από τις χώρες της Κασπίας», τονίζει ο κ. Κορόλιεφ. Ωστόσο, εμπειρογνώμονες λένε ότι η εταιρεία Sintez θα μπορούσε να είναι κι εντεταλμένη της Gazprom στη δημοπρασία, καθώς η τελευταία γνωρίζει καλά την αντίθεση που υπάρχει στην υποψηφιότητά της.
Η Gazprom βρίσκεται στο μικροσκόπιο αντιμονοπωλιακής έρευνας της ΕΕ και του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου των Βρυξελλών, που προβλέπει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων παραγωγής των εταιρειών από τα δίκτυα μεταφοράς τους, κάτι που γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στοχεύει το ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου.
"Η Gazprom αντιλαμβάνεται ότι θα είναι δύσκολο να πάρει τον διαγωνισμό, όχι λόγω της τιμής αλλά λόγω των πολιτικών πιέσεων. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιήσει και ιδιωτικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της τακτικής της" δηλώνει άνθρωπος της βιομηχανίας ενέργειας που επιθυμεί την ανωνυμία, προκειμένου να μιλήσει ελεύθερα.
Ο Κορόλιεβ από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε συμφωνία με την Gazprom , ή ότι έχουν γίνει διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι, αλλά δεν αποκλείει τη συνεργασία «αν η Gazprom κάνει ελκυστική πρόταση».
Η Gazprom είναι ο προμηθευτής του 80% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, και η εξαγορά της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα τη βοηθήσει να εδραιώσει τη θέση της στη νότια Ευρώπη, σε μια περίοδο που η εταιρεία πιέζεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που συγκλονίζει την Ευρώπη, η ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ είναι σημαντικές στο χώρο της αγοράς ενέργειας, όμως, οι ρωσικές εταιρείες δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς.
Η κρατική τράπεζα, Sberbank, ξόδεψε πέρυσι 3,5 δις δολ. για να αγοράσει την DenizBank της Τουρκίας από τον γαλλο-βελγικό δανειστή Dexia, ενώ έδωσε άλλα 661 εκατ. δολ. για να αγοράσει το διεθνές τμήμα της αυστριακής Volksbank το 2011.
Επίσης, οι ρωσικές εταιρείες δεν αγνόησαν την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δανειακής κρίσης. Οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις έκαναν άλμα, από 32 δισ. δολάρια το 2009 σε 31,8 δις δολ. το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ρωσικές εταιρείες δείχνουν επίσης ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια, τους σιδηροδρόμους, τα αεροδρόμια, για τουριστικές ευκαιρίες και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όμως όλα εξαρτώνται από τον χειρισμό της ιδιωτικοποίησης του φυσικού αερίου.
Μία από τις πρόσφατες μεγάλες επενδύσεις έγινε από το ρώσο επιχειρηματία, ελληνικής καταγωγής, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, περίπου 10 εκατ. ευρώ, της ποδοσφαιρικής ομάδα του ΠΑΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Αύγουστο.
"Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θέλουν να ενισχυθεί ο ρόλος της Ρωσίας», δήλωσε ο Σαββίδης, πρώην βουλευτής της ρωσικής Δούμα. «Όλη η προσοχή μας σήμερα είναι στραμμένη στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και πώς αυτή θα ολοκληρωθεί."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας