Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Δύναμη Ζωής: Εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Γραμματικό



Σε μια ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων: Η επόμενη μέρα» μίλησαν την Παρασκευή 27 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία του Γραμματικού η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο Aντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου και η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Μάκρης που εργάσθηκαν για την επιτυχία της συγκέντρωσης.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, ο οποίος μίλησε για το μοντέλο που μέχρι και σήμερα έχει ακολουθηθεί στη διαχείριση των απορριμμάτων,
αυτό της μεταφοράς όσο περισσότερων ποσοτήτων απορριμμάτων στη Φυλή. Σήμερα οι δήμοι πληρώνουν για τα απορρίμματα με τον τόνο και για αυτόν τον λόγο συστηματικά έχει παραβλεφθεί η Κοινοτική Οδηγία 2008/98, η οποία υποχρεώνει τις χώρες να κάνουν ανακύκλωση στην πηγή και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και παράλληλα να μειώνουν τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων που οδηγούνται στους χώρους υγειονομικής ταφής. Η παραπάνω οδηγία έχει περιληφθεί στον Νόμο 4042/2012 και πρέπει άμεσα να αρχίσει να εφαρμόζεται. Προς αυτή την κατεύθυνση, η νέα Περιφερειακή Διοίκηση ζητά τη συνεργασία των δήμων, οι οποίοι θα εφαρμόσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στη συνέχεια μίλησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία αναφέρθηκε στο συνολικό πρόγραμμα της νέας περιφερειακής αρχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Παραθέτουμε τα κύρια σημεία της ομιλίας της:
  • «Η υπόθεση του  ΧΥΤΑ Γραμματικού και ο τρόπος αντιμετώπισής της από την Πολιτεία, από το υπουργείο και από την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση, αποτελούν την πιο χειροπιαστή απόδειξη της περιφρόνησης, όχι μόνο της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της βούλησης των πολιτών. Είναι μια αντιμετώπιση που την συναντήσαμε και στην Κερατέα. Αλλά και στη Φυλή. Μια αντιμετώπιση που τη συναντάμε παντού όπου οι πολίτες υψώνουν το ανάστημά τους και αντιστέκονται. Αντιστέκονται στις βουλές πολιτικών και συμφερόντων…. Ο αγώνας των πολιτών της Κερατέας κατά της υποβάθμισης της ζωής τους, έγινε σύμβολο αντίστασης….»
  • «Στο Γραμματικό οι πολίτες απορρίπτουν την παράνομη, όπως αποδεικνύεται, σε ευρωπαϊκό κι εθνικό, επίπεδο χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό. Μια χωροθέτηση πάνω σε ρέμα, όπως έχουν διαπιστώσει ύστερα από τις επιτόπου επισκέψεις τους και τα πορίσματά τους, τόσο η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής όσο και το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος…»
  • «Όπου υπάρχουν ευθύνες, δεν πρέπει να αποσιωπηθούν. Δεν εκλέχθηκα για να τιμωρώ αλλά εκλέχθηκα για να μην υπάρχει ατιμωρησία….»
  • «Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι ενδεικτική ενός χρεοκοπημένου μοντέλου, άνωθεν επιβολής «λύσεων» που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, τους πολίτες, το περιβάλλον, ενός μοντέλου που δεν λαμβάνει υπόψη του τις τοπικές κοινωνίες… Είναι επίσης ενδεικτική της πιεστικής ανάγκης να υπάρξει επιτέλους ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Όπως επιβάλλει ο νόμος 4042 του 2012. Ο νόμος ενσωματώνει στο εθνικό Δίκαιο την κρίσιμης σημασίας Κοινοτική Οδηγία 2008/98 σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων… Ο νόμος 4042/12 προβλέπει την αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην πυραμίδα πρόληψη – προετοιμασία για επανάχρηση – ανακύκλωση – τελική διάθεση. Προβλέπει έναν νέο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό…. Το γεγονός σημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Γιατί δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Με συνέπεια να είναι ορατός και χειροπιαστός ο κίνδυνος της απώλειας ευρωπαϊκών πόρων αλλά και της επιβολής προστίμων».
  • «Η “Δύναμη Ζωής” έχει δεσμευθεί για μια νέα φιλοσοφία, μια ριζικά νέα προσέγγιση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, στη βάση της νομιμότητας, με τη συμμετοχή των δήμων, των τοπικών κοινωνιών, πρωτοβουλιών κατοίκων, όλων όσοι μπορούν να συμβάλλουν σε μία οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Η σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στοχεύει να είναι ένας κρίκος σε αυτή τη διαδικασία, συνδιαμόρφωσης ενός νέου σχεδιασμού, χωρίς φαραωνικές εγκαταστάσεις, χωρίς αμαρτωλές ΣΔΙΤ, χωρίς εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, με ανακύκλωση, με επανάχρηση, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική πλέον νομοθεσία, με τους πολίτες ενήμερους και συμμέτοχους. Δεν διαθέτουμε μαγικά ραβδιά ή θαυματουργικές λύσεις. Διαθέτουμε όμως την πολιτική βούληση και το ηθικό σθένος για να αναζητήσουμε το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων».
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού προκειμένου να αποδειχθούν οι παρανομίες που έχουν γίνει για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η αναστολή της κατασκευής του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους πολίτες αλλά και από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Γραμματικού. Στις δευτερολογίες τους τόσο η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, αφού απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν, κάλεσαν τους δήμους και τους πολίτες να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να προχωρήσει το νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο δεσμεύθηκε να εφαρμόσει άμεσα η νέα Περιφερειακή Αρχή.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, δημοτικοί σύμβουλοι από τον Μαραθώνα αλλά και από άλλους δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας