Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το σχέδιο του Μαξίμου για να «ψαλιδίσει» την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Μπεκιάρη
Τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής συντριβής στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές αντιμετωπίζουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με τις δημοσκοπικές έρευνες και τους αναλυτές να συμφωνούν στο γεγονός ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει καθαρή πρωτιά, η οποία θα διευρύνεται, όσο συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική και όσο βαθαίνει η κρίση. Σε αυτή τη βάση τα επιτελεία των κομμάτων Σαμαρά – Βενιζέλου σε συνεργασία με τα δομημένα συμφέροντα θέτουν ένα βασικό στόχο: Να μην καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διενεργηθούν.


Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαμορφωθεί δύο ομάδες, οι οποίες διατυπώνουν διαφορετικές προσεγγίσεις και θέσεις αναφορικά με το πότε πρέπει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να προσφύγει στις κάλπες. Η πρώτη εισηγείται ότι πρέπει οι βουλευτικές εκλογές να διενεργηθούν πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να μειωθεί το μέγεθος της εκλογικής συντριβής, ενώ η δεύτερη εισηγείται την εξάντληση της τετραετίας. Όπως και να έχει η ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι προδιαγεγραμμένη, όχι, όμως, και το μέγεθος της, όπως τουλάχιστον πιστεύουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Ταυτόχρονα η διαπλοκή, τα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, αλλά και τα ευρωπαϊκά κέντρα που στηρίζουν την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, θεωρούν ότι αφού δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί η τελική εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε πρέπει να διασφαλιστεί ο μη σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, αλλά και να περιοριστούν οι δυνατότητες για αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πιθανά επόμενα βήματα αυτής της στρατηγικής είναι είτε να πιεστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσει με κάποια από τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, είτε μπροστά σε ένα πιθανό αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης να επιβληθεί για ένα διάστημα τεχνοκράτης, δοτός πρωθυπουργός ο οποίος θα συνεχίσει μετά τους Παπανδρέου, Παπαδήμο και Σαμαρά το καταστροφικό πρόγραμμα.

Η γενικότερη στρατηγική των μνημονιακών κέντρων και παράκεντρων εξουσίας περιλαμβάνει κυρίως «το ψαλίδισμα» της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ είτε μέσω της φθοράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω των προπαγανδιστικών μηχανισμών της κυβέρνησης και των χαλκείων, είτε μέσω της… παροχολογίας. Κατά πόσο, όμως, μία ελληνική κυβέρνηση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και βαθειάς ύφεσης είναι δυνατόν να υπόσχεται παροχές;;; Και κατά πόσο μπορούν κάποια τμήματα του ελληνικου λαού να μην πέσουν θύματα της κυβερνητικής ψευδολογίας, δήθεν παροχολογίας και προπαγάνδας;;; Ας δούμε, όμως, τι υπόσχεται η κυβέρνηση. 

 

Παροχές

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στα δημοσιογραφικά γραφεία δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα προσφύγει άμεσα σε εκλογές εξαιτίας της παροχολογίας που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σε φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα μεγάλης επισκεψιμότητας δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο: «Μυρίζουν εκλογές – Μοιράζουν 700 εκατ. Ευρώ σε ευπαθείς ομάδες». Διοχετεύοντας έντεχνα την κυβερνητική «γραμμή» η συγκεκριμένη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα συνέδεσε την παροχολογία με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αναφέροντας: «Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, έχοντας λάβει τα νεώτερα στοιχεία από το πεδίο της Γενικής Κυβέρνησης- κυρίως από Ταμεία και νοσοκομεία- εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα είναι τελικά πάνω από 1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επίσημες προβλέψεις για 813 εκατ. Ευρώ». Παράλληλα υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατέστησαν δηλωτική την πρόθεσή τους να διαθέσουν περίπου 17,5 εκατ. ευρώ που έχουν καταθέσει στον ειδικό λογαριασμό οι κατηγορούμενοι για μεγάλα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ταυτόχρονα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εντάσσεται η επαναφορά των ειδικών μισθολογίων σε παλαιότερα επίπεδα, δεδομένου ότι έχουν ήδη υπάρξει συνεχόμενες αποφάσεις και αντισυνταγματικές περικοπές ειδικών μισθολογίων. Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν σε ένστολους, διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς, γιατρούς και δικαστές. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο συζήτησης στη βουλή είχε δηλώσει ότι θα διαθέσει το πρωτογενές πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους ένστολους. Η συγκεκριμένη εξαγγελία υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη επίγνωση ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στο πάλαι ποτέ προνομιακό πεδίο των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού συρρικνώνονται και υπάρχει μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή, η οποία στις δημοσκοπήσεις είναι τρίτο κόμμα και σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσκόποι σε off the record συζητήσεις, θα μπορούσε να έρθει και δεύτερο στις ευρωεκλογές.

Σε ότι αφορά στα ειδικά μισθολόγια, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη ο νέος διευθυντής μισθών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη επιλεγεί για αυτή τη θέση κάποιος ακραιφνής μνημονιακός διευθυντής μισθολογίου, ο οποίους θα αναζητήσει τα κονδύλια για αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια. Ταυτόχρονα θα μεθοδεύσει τον απόλυτο έλεγχο των ειδικών μισθολογίων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Και το ΕΣΠΑ στο κόλπο

Με την ανεργία να καλπάζει προς τα επίπεδα του «κοινωνικού κραχ», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις προάλλες 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης απασχόλησης για νέους και άνεργους για την επόμενη διετία με σκοπό την ανάσχεση της ανεργίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε κάθε νέος θα κολλήσει το πρώτο του ένσημο. Ωστόσο η εξαγγελία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι στους 240.000 ανασφάλιστους νέους θα παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για το τι μπορούν να κάνουν ανάλογα με τα προσόντα τους δηλαδή κοινωφελή εργασία, ασφάλιση, εκπαίδευση, ή κατάρτιση. Το σχέδιο αφορά την ένταξή τους όταν θα υπάρχει κενή θέση.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός μόνο από την κοινωφελή εργασία, δηλαδή όχι πάνω από 25.000 νέοι (σχετικές δηλώσεις Ρομπόλη), θα έχουν ένσημα κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο ωστόσο να επιτευχθεί μέσα στη διετία 2014-2015. Επιπλέον μια από τις πλέον δαπανηρές πτυχές των κυβερνητικών εξαγγελιών είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών μόνο για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εγγύησης για τη Νεολαία έχει προϋπολογιστεί στα 42.000.000 και περιλαμβάνει την παροχή εξατομικευμένων σχεδίων ενεργοποίησης των ανέργων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο 600 σύμβουλοι στον ΟΑΕΔ για 1,5 εκατομμύριο ανέργους, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει την αναγκαιότητα να δοθούν σχετικές αρμοδιότητες σε διαπλεκόμενες κρατικοδίαιτες εταιρείες.

Με λίγα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε 440.000 θέσεις για ωφελούμενους και όχι εργαζόμενους. Ωφελούμενους για πέντε μήνες με συνολικές απολαβές 2000€, τα οποία μπορεί να εισπράξουν ακόμη και μετά από ένα έτος. Ο αριθμός των ωφελούμενων θα βαφτιστεί «προσλήψεις» και θα χρησιμοποιηθεί ως «τεκμήριο» ανάσχεσης της ανεργίας με χαλκευμένα στοιχεία μέσω του συστήματος της ΕΡΓΑΝΗΣ, το οποίο προσμετρά ως μη ανέργους χιλιάδες εργαζόμενους με μια ή και δύο ώρες εργασίας την εβδομάδα.


http://www.periodista.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας