Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Η. Χρονόπουλος: Η ενιαία νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τον κοινωνικό χάρτη

Ο Ηλίας Χρονόπουλος εκλέχθηκε νέος γραμματέας τηςΝεολαίας Συνασπισμού σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς όπως ο ίδιος επισημαίνει στο tvxs.gr, η οργάνωση βρίσκεται σε διαδικασία ενοποίησης ώστε να δημιουργηθεί η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος είναι ενεργός πολιτικά ήδη από φοιτητής της ΑΣΟΕΕ, όπου συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του ασχολήθηκε συστηματικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και τα κοινωνικά κινήματα λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Ο νέος γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ, μιλά στοtvxs.gr για τους στόχους και τους πυλώνες δράσεις της νεολαίας, τις θέσεις της για την έξοδο από την κρίση, τις δυνατότητες συνεργασίας της οργάνωσης με άλλους φορείς, αλλά και για τους νέους που στρέφονται στην άκρα δεξιά. Του Νίκου Μίχου  



Ποιος είναι ο ρόλος της νεολαίας σαν κοινωνική ομάδα σήμερα; 
Η νεολαία είναι η πρώτη γενιά μετά την μεταπολίτευση που πρόκειται να ζήσει όχι απλά χειρότερα από την προηγούμενη, αλλά και χωρίς καμία προοπτική και ελπίδα. Είναι θύμα του εργασιακού μεσαίωνα: λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που επικρατούν στην νεολαία, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της τεράστιας ανεργίας, αλλά και –μετά από πολλές δεκαετίες- της μετανάστευσης . 
Η νεολαία ως το αύριο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και με τους αγώνες της το τελευταίο διάστημα έχει την δύναμη και την υποχρέωση να πάρει στις πλάτες της την υπόθεση της ανατροπής. Στο συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού μας απασχόλησε ο τρόπος που η νεολαία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ανατροπή στην κοινωνία με μεγάλο σταθμό την κυβέρνηση της Αριστεράς και με στόχο την κοινωνική χειραφέτηση. Πρέπει να επενδύσουμε στους νέους ανθρώπους, στα ταλέντα τους, στην δημιουργικότητά τους, στην διάθεσή τους για συλλογική ζωή με νέους τρόπους. 
Συνολικά η ατζέντα μας περιλαμβάνει μια πολύπλευρη βεντάλια που μπορεί να ενώσει τους νέους ανθρώπους και να τους αναδείξει σε πρωταγωνιστές το επόμενο διάστημα. Από τα εργασιακά, τα ζητήματα παιδείας, τα δίκτυα αλληλεγγύης, της αλληλέγγυας και συνεταιριστικής οικονομίας, τους ελεύθερους χώρους, το περιβάλλον μέχρι ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, έμφυλων διακρίσεων, ψηφιακών δικαιωμάτων και πολιτισμού. 
Ποιοι είναι οι πυλώνες δράσης σας στο πλαίσιο αυτό;
Στόχος μας είναι η υποστήριξη και η κινητοποίηση των νέων ανθρώπων ώστε να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα και να δημιουργήσουν ένα νέο αξιακό πρότυπο. Παράλληλα θα γνωρίζετε ότι είμαστε σε διαδικασία ενοποίησης της νεολαίας ώστε να δημιουργηθεί η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι στόχος μας απλώς  η μετονομασία και η ενοποίηση ,αλλά μια οργάνωση που θα αλλάξει τον χάρτη της κοινωνίας. 
Πως πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει η θεώρηση της νεολαίας για το πολιτικό σύστημα, το οποίο απαξιώνει;
Η νεολαία δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της μέσα σε αυτό το σύστημα που απαξίωσε τις ανάγκες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων. 
Εμείς θέλουμε να απαντήσουμε στις αγωνίες των νέων ανθρώπων, που δεν θέλουν να βλέπουν απλά κάποιον να παίρνει αποφάσεις χωρίς να τους ρωτά. Να οργανώσουμε την κοινωνία από την αρχή μαζί με την ίδια την κοινωνία, με δομές που θα επιτρέπουν στους νέους ανθρώπους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μόνο έτσι θα δοθεί μια δημοκρατική απάντηση στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος. 
Τι έχετε να πείτε για τους νέους που στρέφονται στην ακροδεξιά; 
H ακροδεξιά είναι πάντα η πιο συστημική επιλογή. Πάντα δίπλα στους ισχυρούς, που εκμεταλλεύονται τον πλούτο και απέναντι στους αδύναμους, τους διαφορετικούς και σε όσους αντιστέκονται. Η ρητορική των προηγούμενων κυβερνήσεων και η κάλυψη των ΜΜΕ καλλιεργούσαν τα περασμένα χρόνια τον κοινωνικό εκφασισμό που τώρα διογκώνεται. 
Η συλλογική οργάνωση της νεολαίας και η προσπάθειά της για μια καλύτερη ζωή, η οικοδόμηση μιας πλατιάς αντιφασιστικής κουλτούρας και αγώνων είναι αυτά που θα στείλουν την ακροδεξιά εκεί που της αξίζει – στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 
Πόσο ανοιχτή είναι η Νεολαία σε συνεργασίες με άλλα κινήματα και κόμματα, και προς ποια κατεύθυνση;
Η Νεολαία Συνασπισμού ήταν πάντα ανοιχτή στην κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς και συμμετείχε σε - αλλά και πυροδοτούσε - πλατιά κοινωνικά κινήματα που συσπείρωναν τους νέους και τις νέες γύρω από τις ανάγκες τους. Η υπόθεση της ανατροπής και του κοινωνικού μετασχηματισμού απαιτεί την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας και αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε. Άλλωστε βρισκόμαστε μπροστά και στο μεγάλο στοίχημα της συγκρότησης ενιαίας οργάνωσης νεολαίας τόσο μαζί με τους υπόλοιπους νέους και νέες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τη νεολαία που μέχρι σήμερα δεν ήταν οργανωμένη και αναζητά τους τρόπους για να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση. Άλλωστε η ίδια η συγκρότηση της ενιαίας Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια βαθιά ανασυνθετική διαδικασία, είναι ένα κάλεσμα προς όλη τη νεολαιίστικη αριστερά, ώστε να προκύψει μια οργάνωση, πραγματικό παιδί της εποχής της, που θα μπορέσει να αντιστοιχηθεί με τις ιστορικές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Πως σχολιάζετε την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο; 
Αποτελεί μια νέα έκφραση των εκβιασμών και του αυταρχισμού  των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη,  την ώρα που η ανεργία και η εξαθλίωση μαστίζουν τους λαούς της.  Αξίζει να σημειωθεί, όμως, και  ο «ζήλος» της ελληνικής κυβέρνησης και το πώς στάθηκε ουσιαστικά απέναντι στον Κυπριακό λαό, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά, ότι δεν «αναγκάζονται» από κανέναν για την πολιτική των μνημονίων, αντιθέτως αυτή είναι και η δική τους πολιτική. Είναι εξοργιστική η χαιρεκακία με την οποία υποδέχτηκε η τρικομματική την «λύση» του Eurogroup, ως απόδειξη «ότι όποιος κάνει τσαμπουκάδες, σπάει τα μούτρα του».
Ποια είναι η θέση της Νεολαίας ΣΥΝ για την έξοδο από την κρίση;  
Για εμάς είναι παραπάνω από σαφές ότι ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση περνά  μέσα από μια  πολιτική ξεκάθαρης ταξικής μεροληψίας και κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλη την ΕΕ, με τις ανάγκες της κοινωνίας να είναι πάνω από αυτές του κεφαλαίου και των τραπεζών. Συνεπώς,  μόνο μέσα από τη σύγκρουση με το νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό και την ενίσχυση των κοινών αγώνων των λαών του Νότου αλλά και όλης της Ευρώπης, μπορεί να υπάρξει λύση. Γι’ αυτό και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  και οι κοινωνικές αγώνες στην Ελλάδα να κρατήσουν την ελπίδα ζωντανή και να συμβάλλουν ώστε ο δρόμος για την ανατροπή να γίνει υπαρκτός από σήμερα. Για να υπάρξει αντιστροφή των καταστροφικών πολιτικών της Ευρωζώνης, πρέπει οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί λαοί να υψώσουν το ανάστημά τους, να έρθουν σε ρήξη με το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο παράδειγμα και να θέσουν νέες βάσεις δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Φυσικά σε αυτόν τον δρόμο δε χωρούν βεβαιότητες και δεν μπορούν παρά να είναι όλα τα «όπλα» πάνω στο τραπέζι - όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την πανελλαδική του Συνδιάσκεψη.
Τι μήνυμα δίνετε ξεκινώντας το έργο σας; 
Ως οργάνωση έχουμε ένα σύνθημα – αυτό του συνεδρίου: Να κάνουμε την οργή ελπίδα, και την ελπίδα ανατροπή. Αυτό συμπυκνώνει τα καθήκοντά μας το επόμενο διάστημα και κάνει κατανοητό τον δημιουργικό χαρακτήρα που θέλουμε να έχουν αυτά. Την οργή να την μετουσιώσουμε σε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο ζώντας την ανατροπή από τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας