Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Παρείσακτοι στις ακτές

Εκποίηση της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι Αθηναίoι κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την πρόσβαση στη θάλασσα


Της Χαράς Τζαναβάρα

Εκτός από Ελληνικό -το φιλέτο των φιλέτων- η ζώνη των 46 χλμ. από το Φάληρο ώς το Σούνιο περιλαμβάνει σημαντικές δημόσιες εκτάσεις που κινδυνεύουν με εκποίηση μέσα από το προωθούμενο νομοσχέδιο για το παράκτιο μέτωπο, το οποίο ακυρώνει το Ρυθμιστικό και την περιβαλλοντική προστασία, θεσπίζοντας παράλληλα υψηλούς συντελεστές δόμησης κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Από την επιχείρηση «τσιμέντο» δεν ξεφεύγουν ούτε τα κοντινά ακατοίκητα νησιά Φλέβες, Φλεβοπούλα και Πάτροκλος.


«Η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει οριστικά την έξοδο προς τη θάλασσα», επισήμαναν όλοι οι ομιλητές στην ημερίδα που οργάνωσε το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης οι ελεύθερες παραλίες της Αττικής αποτελούν την πιο προσιτή λύση ξεκούρασης για 5 εκατ. πολίτες. Τα σημαντικότερα ακίνητα του Δημοσίου, που ετοιμάζονται να εκποιηθούν τμηματικά, είναι τα εξής:

* Τα 220 στρέμματα στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ, όπου υπάρχουν υποδομές για θαλάσσια μπάνια και ετοιμάζονται να εκποιηθούν με πρόσχημα ότι δεν μπορούν να διατίθενται μόνον για 150 παιδιά!

* Τα 80 στρέμματα του κάμπινγκ της Βούλας, τα οποία το 2007 η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να εκχωρηθούν στον δήμο γιατί είχε έτοιμα σχέδια. Χάρη στην πρωτοβουλία πολιτών, ο χώρος έχει ζωντανέψει και αυτό δημιουργεί ασπίδα προστασίας.

* Τα 85 στρέμματα του ακινήτου της Εκκλησίας στο Μικρό Καβούρι, που εντάχθηκε στο ακίνητο του «Αστέρα» για να παρακαμφθούν τα προβλήματα των επίδοξων επενδυτών με τον δασικό χαρακτήρα της έκτασης και τον ναό του Ζωστήρα Απόλλωνα.

Στα άμεσα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είναι η εκποίηση των ακινήτων της ΕΑΣ (Εταιρεία Αμυντικών Συστημάτων), που αφορούν τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, στην «καρδιά» του Υμηττού, καθώς και τα παραθαλάσσια οικόπεδα σε Ελευσίνα, Αίγιο και Κύμη.

«Δεν μπορούμε να χτίσουμε την παραλία με όρους Κυψέλης. Πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι δεν συμφέρει ούτε με οικονομικούς όρους η εντατική ανάπτυξη», τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας, που αποκάλυψε ότι οι μάχες για τις ακτές του Πειραιά απέδωσαν, με την απόρριψη των σχεδίων του δήμου για παραχώρηση της Φρεαττύδας σε ιδιώτες. Παρ” όλα αυτά, κάποιοι σχεδιάζουν δημιουργία χώρου για αγώνες Formula 1 στο ακίνητο της Δραπετσώνας, παρά το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη κατάργησε τη διοργάνωση γιατί κόστιζε 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Ετοιμάζονται να εκποιήσουν το Ελληνικό για 300 εκατ. ευρώ, όταν με 50 εκατ. μπορούμε να δημιουργήσουμε το μητροπολιτικό πάρκο», υπογράμμισε.

Το άρθρο 16 του νομοσχεδίου για το παράκτιο μέτωπο είναι λιτό, αλλά στην ουσία καλύπτεται από διατάξεις προηγούμενων νόμων, υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη. Ειδικά ο 4092/2012 θεσπίζει την ιδιωτική χωροταξία, μειώνοντας και τους λίγους κοινόχρηστους χώρους που προβλέπονται από την ιδιωτική πολεοδόμηση. Επιπλέον, διπλασιάζει τη δόμηση, εκχωρεί τις παρόχθιες ζώνες σε λίμνες και ποτάμια, ενώ θεσμοθετεί τα τουριστικά λιμάνια χωρίς να απαιτούνται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Η νέα εταιρεία “Παράκτιο Μέτωπο” είναι ρουσφετομάγαζο της κυβέρνησης», υποστήριξε και αναφέρθηκε στην ενδοκυβερνητική διαμάχη που προκάλεσε καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, καθώς και στις αντιρρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, που θέλει να διατηρήσει το μονοπώλιο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αποκάλυψε ότι ακολουθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που επιτρέπει να κατασκευάζονται εγκαταστάσεις στις ακτές χωρίς οικοδομική άδεια, με πρόσχημα ότι χρησιμοποιούνται μόνον 4 μήνες τον χρόνο!

………………………………………………………………………………………………………….

Ομόφωνο «όχι» των δημάρχων

Ομόφωνο -και κυρίως διακομματικό- «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του παράκτιου μετώπου της Αττικής είπαν το Σάββατο σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ οι δήμαρχοι Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Σαρωνικού, καθώς και εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Καθένας από αυτούς έχει δώσει από χρόνια αγώνες σε τοπικό επίπεδο, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές οι παραλίες για τους πολίτες.

Στα δικαστήρια βρίσκεται από χρόνια ο Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού, για να σταματήσουν οι χαριστικές ρυθμίσεις προς το «Grand Resort» στο Λαγονήσι. Η πρώτη τροπολογία προωθήθηκε το 2008 και η δεύτερη την περασμένη χρονιά, που αποσύρθηκαν για να επανέλθουν ως κανονικό άρθρο στο νομοσχέδιο του Ν. Μηταράκη για το παράκτιο μέτωπο!

Προβλέπει αύξηση του συντελεστή δόμησης, περιλαμβάνοντας και τη ζώνη αιγιαλού, ώστε να καλυφθούν οι παρανομίες που έχουν γίνει. Ο Π. Φιλίππου μάλιστα αποκάλυψε ότι ο επιχειρηματίας, που έχει σταματήσει να πληρώνει ενοίκιο, διεκδικεί από το Δημόσιο… αποζημίωση 23 εκατ. ευρώ, γιατί εμποδίστηκε στην ανάπτυξη των σχεδίων κατάληψης της παραλίας.

«Εχουμε καταιγιστικές εξελίξεις», τόνισε ο Κώστας Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Μαζί με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, απορρίπτουν τα σχέδια για δημιουργία λιμανιού κρουαζιέρας στο Φάληρο, συμφωνώντας με την πρόταση του ΟΛΠ και του υπουργείου Ναυτιλίας για χωροθέτησή του στον Πειραιά. Το Φάληρο, όπως αποκάλυψε ο Ανδρέας Ευθυμίου, είναι υποψήφιο και για εγκαταστάσεις υδροπλάνων!

Χ.ΤΖ.
 http://www.efsyn.gr/?p=30587#.UT5SoJXl2KA.email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας