Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ζήτησε επενδύσεις με πιλότο το "μοντέλο Βουλγαρίας" ο Σαμαράς

Εργασιακό και φορολογικό “μοντέλο Βουλγαρίας” υποσχέθηκε χθες σε εκπροσώπους 13 πολυεθνικών επιχειρηματιών ο Αντ. Σαμαράς επιχειρώντας να προσελκύσει επενδύσεις, για να πείσει ότι... έρχεται η ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, την “επόμενη μέρα” της κυβέρνησης και το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την εκταμίευση της δόσης θα εξετάσουν σήμερα οι συγκυβερνώντες πολιτικοί αρχηγοί, καθώς ο δρόμος της κυβέρνησης είναι στρωμένος με αγκάθια.
 
Ο Αντ. Σαμαράς δέχθηκε χθες στο Μαξίμου τους εκπροσώπους 13 μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, στο πλαίσιο των επιδιώξεών του να δημιουργήσει κλίμα προσδοκίας για την οικονομία και τη χώρα. Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει ποντάρει τα πολιτικά ρέστα του -ήτοι τον στόχο του να καθυστερήσει τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησής του- στη δημιουργία ενός κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας.

Τα δίνει όλα
Βεβαίως, η προσέλκυση “επενδύσεων”, την οποία ήδη ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, συναρτάται απολύτως με τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης και της “ανταγωνιστικότητας”. Μʼ άλλα λόγια ο Αντ. Σαμαράς υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών ένα “ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον”, με αποσαθρωμένες εργασιακές σχέσεις, χαμηλές αμοιβές και φιλικό προς τους επιχειρηματίες φορολογικό καθεστώς. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, στη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών δεν παρέλειψαν να εκφράσουν στον πρωθυπουργό την ικανοποίησή τους για το εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά την ισχύ των μέτρων του Μνημονίου 3. Παράλληλα ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να τους διαβεβαίωσε για ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, που θα ευνοεί την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ δεσμεύθηκε για την προώθηση των “απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων” προκειμένου να “διευκολύνει” έτι περαιτέρω νέες επενδύσεις.

“Τακτική επικοινωνία”
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση κράτησε λίγο, επειδή ο Αντ. Σαμαράς είχε να υποδεχθεί τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπ. Μπορίσοφ. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά να έχουν τακτική επικοινωνία, ώστε να του λένε απευθείας τα αιτήματά τους. Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε η ιδέα της “μηνιαίας επικοινωνίας”, την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο μόλις... τρεις φορές. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε ότι “θα τα λένε” και, μετά το πέρας της συνάντησης, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν με νόημα ότι “μπήκαν οι βάσεις για μία τακτική επικοινωνία”.

Τι ζήτησαν
Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους συνομιλητές του όχι μόνο να διατηρήσουν τις υποδομές και τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, αλλά να διευρύνουν τον εγχώριο κύκλο εργασιών τους. Παράλληλα τους διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταχύτατα τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητώντας τους να μπουν στον χορό των προσφορών για δημόσια “φιλέτα” και επιχειρήσεις. Επίσης επικαλέστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, αλλά και την εκταμίευση της δόσης, για να πείσει τους εκπροσώπους των 13 πολυεθνικών ότι “η δραχμοφοβία ανήκει πια στο παρελθόν”.
Εκείνοι, από την πλευρά τους, προέβαλαν αρκετά αιτήματα, ενώ στάθηκαν, κατά πληροφορίες, ιδιαίτερα στο φορολογικό πλαίσιο. Ζήτησαν να υπάρχουν σταθερές φορολογικές ρυθμίσεις που να ισχύουν από 7 έως 10 χρόνια, ενώ υπογράμμισαν στον Αντ. Σαμαρά την ανάγκη να ανοίξουν οι τράπεζες την κάνουλα της ρευστότητας. Ο πρωθυπουργός τούς διαβεβαίωσε ότι, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό, ενώ οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών είπαν στον κ. Σαμαρά, κατά πληροφορίες, ότι “αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των projects, δεν μπορούμε να επενδύσουμε”. Επίσης πολλοί εξ αυτών -ιδιαίτερα εκπρόσωποι φαρμακοβιομηχανιών και όχι μόνο- ζήτησαν από τον Αντ. Σαμαρά την ταχύτατη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, δέσμευση που επίσης απέσπασαν από τον πρωθυπουργό.

Σύσκεψη αρχηγών
Τα αποτελέσματα από τις επαφές του στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και από τη χθεσινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών θα συζητήσει σήμερα ο Αντ. Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους. Στη σύσκεψη αρχηγών, που θα συγκληθεί αργά το απόγευμα, οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Κουβέλης αναμένεται να εξετάσουν την “επόμενη μέρα” της κυβέρνησης, αλλά και ένα “συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο”.
Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα συζητηθούν όσες διαφωνίες έχουν προκύψει μεταξύ των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων το τελευταίο διάστημα -με αιχμή το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το πάγωμα του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας- αλλά και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι κινούνται σε αποκλίνουσες τροχιές σε ό,τι αφορά την πρόταση για απλή αναλογική, η αλλαγή του εκλογικού νόμου μάλλον παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Βεβαίως, και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει, οπότε αναμένεται σύντομα να αναζωπυρωθεί -μεταξύ τους- η σχετική συζήτηση, προκειμένου να βρουν κοινό τόπο. Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα συζητηθούν θεσμικού τύπου αλλαγές (παράκαμψη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ρυθμίσεις για την καταπολέμηση του πολιτικού χρήματος κ.ά.), ενώ εκτενής συζήτηση θα γίνει και για τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

“Οβάλ γραφείο”
Συγκεκριμένα ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να ενεργοποιήσει σύντομα τον θεσμό του Γενικού Συντονιστή Κυβερνητικού Έργου, θέση για την οποία προορίζεται ο ψυχίατρος και πρώην υφυπουργός, Δ. Βαρτζόπουλος. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Βαρτζόπουλος, συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, θα έχει διπλό ρόλο: αφενός να επικοινωνεί και να ενημερώνει τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και αφετέρου, να παρακολουθεί αν οι υπουργοί ανταποκρίνονται στα χρονοδιαγράμματα των υπουργείων τους και να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για τις επιδόσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η νέα λειτουργία της “συντονιστικής ομάδας” της κυβέρνησης θα προλειάνει το έδαφος και για τον ανασχηματισμό, ο οποίος προγραμματίζεται για τις αρχές του χρόνου.

Συνάντηση με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό
Ο Αντ. Σαμαράς, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε χθες με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπ. Μπορίσοφ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “διαρκή και στρατηγική συνεργασία” των δύο πλευρών, ενώ αμφότεροι συμφώνησαν στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Στο Μαξίμου σημείωναν χθες με ιδιαίτερη έμφαση το γεγονός ότι ο Μπ. Μπορίσοφ τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, υπέρ της Ελλάδας στο Μακεδονικό, αφού διαμήνυσε στην ΠΓΔΜ πως οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν “προϋπόθεση” για την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είχε γίνει νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια.

Πηγή: www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας