Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για την ένσταση αντισυνταγματικότητας

Για «καταρράκωση του θεσμού της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, για καταρράκωση των ίδιων των διαδικασιών και του Συντάγματος» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε παρέμβαση του στην ολομέλεια της Βουλής πριν τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποχώρησε καθώς, όπως είπε ο Αλ.Τσίπρας, «δεν συμμετέχουμε σε μια διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής, εκφυλισμού του Συντάγματος, εκφυλισμού της δημοκρατίας».

Ολόκληρη η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα (που ξεκινά εν μέσω φωνών από κυβερνητικούς βουλευτές):
«Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι την αγωνία των συναδέλφων. Θα έπρεπε όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, αν αγωνιάτε τόσο πολύ την ώρα που ζητήθηκε, όταν έγινε η ένσταση αντισυνταγματικότητας, να ήσαστε παρόντες και να εγερθείτε όχι να ήσαστε στα σπίτια σας και να σας φέρνουν με ταξί  να έρθετε  να ψηφίσετε.

Έχετε κάθε δικαίωμα να διακόπτετε, να φωνασκείτε. Είναι η αγωνία μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που καταρρέει και πολύ σύντομα δε θα είναι πλειοψηφία, θα είναι μειοψηφία και στο λαό και στη Βουλή.
Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου το ένα λεπτό χωρίς διακοπές.
Όλα όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα σε αυτό το Κοινοβούλιο αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, αποτελούν καταρράκωση των ίδιων των διαδικασιών και του Συντάγματος της χώρας μας.

Φέρατε ένα νομοσχέδιο που θα βυθίσει τη χώρα σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και θα διαλύσει εργασιακές σχέσεις που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες , σχέσεις που είναι θεσμικό πλαίσιο της χώρας για ογδόντα και πλέον χρόνια.

Και έρχεται σε ένα μόνο άρθρο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με μια διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο, δίνει τροφή σε όσους θέλουν να απαξιώσουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Δεν ζητήσαμε μόνο εμείς να κριθεί η αντισυνταγματικότητα του εν λόγω νομοσχεδίου, έχουν αποφανθεί  κορυφαίοι συνταγματολόγοι. Θέλω να σταθώ όμως στη διαδικασία κύριε Πρόεδρε. Θα μας κρίνει η ιστορία, θα μας κρίνουν οι πολίτες, θα μας κρίνουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία.

Έγινε πριν από λίγο η διαδικασία την οποία ορίζει ο Κανονισμός κατά την ένσταση συνταγματικότητας. Εγέρθησαν οι παρόντες και οι παρούσες βουλευτές και βουλευτίνες και ήταν -έχω την αίσθηση- κοινή διαπίστωση για όσους παρακολουθούσαν -εγώ το διαπίστωσα βλέποντας το video από το κανάλι της Βουλής- ήταν κοινή η διαπίστωση ότι στους παρόντες και τις παρούσες ήταν συντριπτική η πλειοψηφία όσων εγέρθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας.
Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας έκαναν και εσάς κύριε Πρόεδρε, να διαπιστώσετε  διαφορετικά απ’ ό,τι και τα ίδια τα μάτια σας έβλεπαν εκείνη την ώρα. Με βάση τον Κανονισμό, το αίτημα που κατετέθη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για ονομαστική ψηφοφορία. Έπρεπε να γίνει εντός του χρόνου που ορίζει ο Κανονισμός. Ο Κανονισμός ορίζει ρητώς τα δέκα λεπτά. Βεβαίως υπάρχει, όλοι γνωρίζουμε, σε αυτές τις διαδικασίες ένα περιθώριο χρόνου, αλλά τα δέκα λεπτά δεν μπορεί να γίνονται μιάμιση ώρα.
Ως εκ τούτου εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη απέναντι στους πολίτες αλλά απέναντι και στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής που θέλουμε να προστατεύσουμε και δεν συμμετέχουμε σε μια διαδικασία εκφυλισμού της Βουλής, εκφυλισμού του Συντάγματος, εκφυλισμού της δημοκρατίας.

Αποσύρουμε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.
Πηγή:  http://www.left.gr/article.php?id=12338

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας