Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

A.ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους, θα έχει νόημα η συζήτηση

Χθες καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων δήλωσε μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς φορείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε: «Αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν πια οι δεσμεύσεις τους προς την κα Μέρκελ και την κ. Λαγκάρντ, ότι από όποια θέση και αν βρεθούν θα εφαρμόσουν το μνημόνιο, και τα βάρβαρα μέτρα της λιτότητας, τότε, ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση».

Στη δεύτερη μέρα της διερευνητικής εντολής που πήρε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΎΡΙΖΑ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Πάνο Καμμένο (17:00), Αντώνη Σαμαρά (19:00) και Ευάγγελο Βενιζέλο (18:00).

O κ. Τσίπρας απέστειλε σήμερα επιστολές στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όπου επισημαίνει πως οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ισχύουν καθώς ο λαός με την ψήφο του αποδοκίμασε το μνημόνιο. Σημειώνεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση στο πλαίσιο της διερευνητικές εντολής.

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ με τους κοινωνικούς φορείς

Τις τοποθετήσεις προέδρων, εκπροσώπων ή μελών κοινωνικών φορέων επί των πέντε προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είχε την ευκαιρία να ακούσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Βουλή, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, που είχε λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Απαντώντας συνολικά στις παρεμβάσεις που είχαν προηγηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «βεβαίως ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η «επόμενη ημέρα» και η σταθερότητα», εξηγώντας, ωστόσο, πως δεν αναφέρεται σε μια σταθερότητα «που είναι συνυφασμένη με το περιεχόμενο της ήδη ασκούμενης πολιτικής».

Επιπλέον, τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναλάβουμε την ευθύνη μας», για να σημειώσει ότι η ευθύνη που βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποτελέσει «τον εκφραστή της κοινωνίας για μεγάλες αλλαγές». Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι «το Μνημόνιο δεν επαναδιαπραγματεύεται, γιατί είναι η λάθος συνταγή», ότι «αποσύρεται ως σχέδιο και ως φιλοσοφία και αντικαθίσταται από σχέδιο με βασικό πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Αναφορικά με την επιλογή του να υπάρξουν συναντήσεις, πέραν των ηγεσιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τόνισε ότι «την εντολή, μάς την έδωσε ο λαός όχι για να κλειστούμε σε γραφεία και να κάνουμε παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, αλλά για να διερευνήσουμε ανοικτά, αν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια την κοινωνία».

Στο ίδιο πνεύμα, υποστήριξε ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αρκεί μόνο μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και η στήριξη εκτός Βουλής, ενώ μίλησε για «συνεχιζόμενες επιθέσεις από το πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στη διερευνητική εντολή που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μανώλης Γλέζος απάντησε ότι δεν υπάρχει ακυβερνησία, αλλά «έρευνα να δούμε αν και με αυτές τις συνθήκες μπορεί να κυβερνήσει η αριστερά». Παράλληλα, μίλησε για «αήθη» αντίδραση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ο κ. Γλέζος απάντησε και στον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, σχετικά με τη δήλωσή του ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να απευθυνθεί σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, κάλεσε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ «να κάνει αυτοκριτική για τον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο» και συμπλήρωσε: «Φίλε Απόστολε Κακλαμάνη έγινες εκφραστής των πιο συντηρητικών απόψεων».

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, ότι ευτυχώς για εκείνη το «πειραματόζωο -Ελλάδα» αντέδρασε και σημείωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής πρέπει να αξιοποιηθεί και πρόσθεσε ότι αν συνδεθεί με τις εξελίξεις στην Ευρώπη μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην αδιέξοδη ασκούμενη πολιτική. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ως συνέπεια να ακούγονται πλέον λέξεις «απαγορευμένες», όπως η «ανατροπή» ή και η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», που, όπως ανέφερε, «κάποια στιγμή την είπε ο κ. Σαμαράς και την πήρε πίσω».

Αναφερομένος στο συμπέρασμα που προέκυψε από τα αιτήματα που ακούστηκαν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλο, μέτρα βάρβαρα και αναποτελεσματικά. Αυτό που ζητά η συντριπτική πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε, είναι η αλλαγή» και μίλησε για «επικοινωνιακό παιχνίδι που παίζεται για να κρυφτεί η αλήθεια».

Παρεμβάσεις Κοινωνικών φορέων

Η πλειονότητα των παρευρισκομένων που αποδέχτηκαν την πρόσκληση, είτε θεσμικά ως πρόεδροι, εκπρόσωποι ή μέλη κοινωνικών φορέων, είτε ως «ατομικές παρουσίες», που, όμως, ανήκουν σε κάποιον κοινωνικό φορέα, εξέφρασαν τη στήριξή τους στην προοπτική σχηματισμού μιας αριστερής (ή) και προοδευτικής γενικότερα κυβέρνησης συνεργασίας με αντιμνημονιακή κατεύθυνση, ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι φορέων ζήτησαν να αποφευχθούν νέες εκλογές και να σχηματιστεί κυβέρνηση, με προοδευτική κατεύθυνση και σύνθεση απόψεων.

Μεταξύ εκείνων που έλαβαν το λόγο, ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος είπε ότι θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής, που θα προσπαθήσει να εκφράσει μια ευρύτερη πλατφόρμα της κοινωνίας σε μια ευρύτερη κατεύθυνση, «την οποία έβαλε το εκλογικό αποτέλεσμα». Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε να υπάρξουν συνθέσεις θέσεων, καθώς «δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί από τον άλλον να προσχωρήσει στις απόψεις του».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ζήτησε να βρεθούν λύσεις στο «αριθμητικό αδιέξοδο της δημοκρατίας» και να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς «η αγορά δεν έχει άλλο χρόνο να περιμένει», ενώ είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει «η αιχμή του δόρατος για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος ανέφερε ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση παρ' όλο που, όπως είπε, η διαδικασία βρίσκεται εκτός του θεσμικού πλαισίου της διερευνητικής εντολής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι ο δημοσιογραφικός κλάδος ήταν ο πρώτος που δέχτηκε τα πλήγματα της μνημονιακής πολιτικής, ενώ μίλησε για «τον εσμό της χιτλερικής Χρυσής Αυγής» αναφορικά με το περιστατικό κατά των δημοσιογράφων που έλαβε χώρα την Κυριακή των εκλογών, την ώρα των δηλώσεων του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου. Τάχθηκε δε υπέρ των κινήσεων για «προοδευτική αριστερή κατεύθυνση».

Ο αντιπρόεδρος της Κοινωνικής και Οικονομικής Επιτροπής της Ελλάδας Ηλίας Ηλιόπουλος αποδέχτηκε τα πέντε σημεία της πρότασης Τσίπρα, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία αριστερής κυβέρνησης. «Σας λέμε να αξιοποιήσετε την εντολή για να φτιάξετε αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση, αν δε αυτό δεν είναι εφικτό φτιάξτε προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. «Το μήνυμα εκλογών είναι εναντίον του μνημονίου, αλλά και υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας που θα διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Μεταξύ εκείνων που έδωσαν το «παρών» ή και έλαβαν το λόγο, ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, καθώς και εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, της ΟΜΥΛΕ, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της ΟΜΕ-ΟΤΕ, εκπρόσωποι των συλλόγων εργαζομένων των τραπεζών Probank, Κύπρου, Εθνικής Ασφαλιστικής και Marfin, του ΟΑΣΕ, του σωματείου ΑΛΑΠΙΣ, της ομοσπονδίας Θυρωρών, του σωματείου εργαζομένων «Παπαστράτος», του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ομοσπονδίας Δασοπυροσβεστών, του σωματείου εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και του σωματείου Ηθοποιών.
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας