Ολόκληρη η αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:
Σημεία από όλη τη Συνέντευξη Τύπου:
Αλέξης Τσίπρας:
-Βιάστηκαν οι πολλαπλασιαστές της υποταγής να αποδώσουν την ήττα της Κύπρου στο ΟΧΙ του κυπριακού λαού. Βιάστηκαν γιατί αυτή η ιστορία δεν έχει ακόμα τελειώσει ή γιατί και οι ίδιοι είναι αντιστόρητοι. Δεν γνωρίζουν ή δε θέλουν να θυμόμαστε το ρόλο που έπαιξαν ιστορικά στην πορεία του λαού μας κάποια σημαντικά ΟΧΙ.
-Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι αν εμείς σε κάτι διαφέρουμε είναι ότι δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. Δεν πρόκειται να πούμε ναι σε εκβιασμούς και απειλές. Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια. Δεν πρόκειται να πούμε ναι στη διάλυση της κοινωνίας, στην καταδίκη χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων στο θάνατο, στην καταδίκη χιλιάδων παιδιών στην πείνα και χιλιάδων νέων ανθρώπων στη μετανάστευση.
-Κυβερνητική κοινοπραξία του ναι σε όλα. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί την τρόικα με μία ανθοδέσμη με ναι. Ναι στο χαράτσι, που είχαν δεσμευτεί να καταργήσουν. Ναι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες η τρόικα ως κοινός ντίλερ αδημονεί να προχωρήσει.
-Ποιους έχει απέναντι αυτή η άγρια συμμορία με τα λευκά κολλάρα που πριν από λίγες μέρες ρήμαξε την Κύπρο; Ποιους έχει απέναντί της; Έχει τον κ. Σαμαρά, που ζήτησε συγγνώμη από την κ. Μέρκελ για το οχι στο πρώτο μνημόνιο.
-Είναι πια σαφές σε όλους μας ότι το διαφημισμένο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης είναι μία φούσκα. Το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών στη ρημαγμένη αυτή χώρα, η επέλαση να αρπάξουν από τους πιο φτωχούς και πιο ευάλωτους όσα περισσότερα μπορούν.
-Αν μας ρωτάτε ποια είναι η δική μας παραίνεση στον ελληνικό λαό εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας: Αντίσταση, Αντίσταση, Αντίσταση!
-Για να αλλάξει το τροπάριο, πρέπει να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση. Εμάς μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας ότι δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Μάλιστα. Είδαμε πόσο έτοιμοι ήταν αυτοί να κυβερνήσουνε, πόσο έτοιμοι ήταν να πάνε από το οχι στο ναι. Εμείς τέτοια ετοιμότητα δεν την έχουμε. Εμείς είμαστε έτοιμοι και ως κυβέρνηση να αντισταθούμε και είμαστε έτοιμοι - οικοδομώντας τις κατάλληλες συμμαχίες στον ευρωπαικό Νότο και όχι μόνο - να αντιστρέψουμε τον κυρίαρχο εκβιασμό στους δανειστές. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για το λαό μας.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις:
-Έχουμε ένα σχέδιο συνεργασίας με τις χώρες του Νότου και για αυτό θεωρούμε τραγικό το γεγονός ότι η Κύπρος αφέθηκε τραγικά μόνη της από την ελληνική κυβέρνηση. Και αυτές οι συνεργασίες χρειάζονται μία προεργασία. Υπάρχουν τρεις σημαντικές προυποθέσεις για να πετύχει μία διαπραγμάτευση:
η κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη και να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει
ο λαός να είναι αποφασισμένος
να υπάρχουν οι κατάλληλες συμμαχίες ώστε ο συσχετισμός δύναμης να μην είναι αρνητικός
-Βρισκόμαστε σε εξελίξεις που καθημερινά διαψεύδονται. Εμείς θεωρούμε αδιανόητο ο ελληνικός λαός να έχει φορτωθεί ένα τεράστιο χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να μην έχει αλλάξει ούτε ένας διοικητής τράπεζας. Άμεσα πρέπει όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ΤΧΣ να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο και να αλλάξουν οι διοικήσεις τους. Και να υπάρξει μία πολιτική στήριξης της οικονομίας. Και μία νέα σεισάχθεια, μία αναπροσαρμογή, ρύθμιση των δανείων.
-Για εμάς το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα.
-Το πάση θυσία στο ευρώ είναι, υποκρύπτει το πάση θυσία στο μνημόνιο.
-Εγώ πιστεύω ότι 'όλα είναι πολιτική' και διαφωνώ με αυτό που είχε πει ο Κλίντον ' it's the economy, stupid'. Εμείς λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο: Θα πούμε όχι. Δε θα συναινέσουμε στο λάθος.. Ο κ. Στουρνάρας είναι αυτός που είχε πει ότι θα βγούμε στις αγορές το 2012 και τώρα είναι υπουργός. Επειδή έχουν φτάσει σε αδιέξοδο, οδηγούνται σε ανορθολογικές επιλογές. Εμείς θα πούμε όχι και θα επιμείνουμε στο όχι. Γιατί το ναι είναι πολύ πιο σκληρό από όλους τους εκβιασμούς που μπορούν να μας κάνουν.
-Σήμερα ο ελληνικός λαός και τα παιδιά μας χρεώνονται τα λάθη των τραπεζών. Γιατί να μην υπάρξει κοινωνικοποίηση, εθνικοποίηση των τραπεζών; Ο κίνδυνος για τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος είναι δεδομένος βάσει της πορείας που ακολουθείται μέχρι τώρα. Εμείς δε συμφωνούμε με αυτήν την πορεία.
Γιάννης Δραγασάκης:
-Οι προτάσεις που σας έκανε πριν ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτό που έχει γίνει σε όλον τον κόσμο, όπου έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, στις ΗΠΑ, στη Μεγ. Βρετανία, στη Σουηδία παλαιότερα. Άρα, άμεσα πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα. Ο μόνος τρόπος να σωθούν οι τράπεζες είναι να περάσουν τώρα σε δημόσιο έλεγχο και να περάσουν σε φάση ανασυγκρότησης. Όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν στη διάλυση.
Αλέξης Τσίπρας :
-Εμείς δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιο τερτίπι, κάποιο τεχνικό κόλπο για να προκαλέσουμε εκλογές. Ξέρουμε ότι οι πρόωρες εκλογές προκαλούνται κάτω από λαική πίεση... Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει οποιαδήποτε ενοχή, ώστε να οδηγηθεί αυτοβούλως σε εκλογές. Εκλογές θα προκληθούν μέσα από δύο τρόπους: Πρώτον, μέσα από την κοινωνική πίεση και τους κοινωνικούς αγώνες και δεύτερον, μέσα από τα αδιέξοδα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να σταθεί. Πώς θα φέρει νέα μέτρα να ψηφιστούν στη Βουλή; Εμείς θεωρούμε ότι το πολιτικό τοπίο είναι απολύτως ρευστό. Αλλά αυτό που μας απασχολεί είναι οι κοινωνικές αντιστάσεις, εκεί ρίχνουμε το βάρος.
-Με ραγδαία ταχύτητα αλλάζουν οι συσχετισμοί σε όλες τις χώρες του Νότου: Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία. Στην Ισπανία το κόμμα της αριστεράς στις δημοσκοπήσεις παίρνει 15% και το πολιτικό σύστημα αποδομείται. Υπάρχει ένα κίνημα διαρκές, από εκεί ξεκίνησε και το κίνημα των Αγανακτισμένων. Στην Ιταλία, το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν πολύ ενδιαφέρον. Μπορεί να έχουμε μεγάλες διαφορές με το κίνημα του Γκρίλο, αλλά το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές αποδεικνύει την ανάγκη των λαών να ελπίζουν αλλά και να καταδικάσουν το παλιό, διεφθαρμένο πολιτικό σκηνικό. Πιστεύουμε ότι ένα πλατύ μέτωπο λαικό και κοινωνικό του Νότου μπορεί να αποτελέσει τη σπίθα που θα αντιπαρατεθεί με τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία.
-Η δική μας κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Και ξεκάθαρα αριστερή κυβέρνηση, ριζοσπαστικά αριστερή.
-Για την προανακριτική της λίστας Λαγκάρντ: "Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δε θέλει". Γιατί ενοχλεί τόσο πολύ πια η παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ; (...) Δεν μπορούν να την κουκουλώσουν τόσο εύκολα αυτήν την υπόθεση. (...) Θα μας πουν ποτέ ποιοι σκελετοί βρίσκονται πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ; Ποιοι δεν φορολογήθηκαν; Και πέρα από το πολιτικό και ηθικό ζήτημα, θα πάμε ποτέ και στην ουσία; Θα μας φέρει το ΣΔΟΕ ένα τεκμηριωμένο σημείωμα για το ποιοι και πως δεν φορολογήθηκαν;
-Η ομάδα της μονταζέριας της ΝΔ ξέρει πολύ καλά να διαστρεβλώνει. Σε αυτά είναι μανούλες. Όταν πήγα στις ΗΠΑ, είπα ότι η Ελλάδα με την Αργεντινή έχει μία πολύ μεγάλη διαφορά. Η Ελλάδα έχει εθνικό της νόμισμα το ευρώ. Και βγήκαν πρωτοσέλιδα και ανακοινώσεις της ΝΔ με τίτλο 'Κωλοτούμπες ΣΥΡΙΖΑ'. Θέλετε να πάρετε την αρχή, τη μέση και το τέλος ενός συλλογισμού και να συζητήσουμε πάνω σε αυτό; Ή θα μας ασκείται κριτική ότι είμαστε συγχρόνως και ευρωλάγνοι και ευρωσκεπτικιστές; Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, δεν μπορούμε να συννενοηθούμε. Είναι πολύ πιο σοβαρά τα πράματα από το επίπεδο των ανακοινώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου.
-Σε σχέση με την κυβέρνηση, η πρωτοβουλία μας είναι να πάρουμε την κυβέρνηση. Με την ήδη παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, γιατί αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με το λαό, στόχος είναι η διαρκής κινητοποίηση του για μία Ελλάδα της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας. Σε σχέση με τις διεθνείς συμμαχίες, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε πάρει και το επόμενο διάστημα.
-(Απαντώντας στη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διώχνει τους επενδυτές) : Η αλήθεια είναι ότι έχουμε γεμίσει επενδυτές με τη σέσουλα και πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και τους διώχνει..
-Οι αποκρατικοποιήσεις είχαν ως αρχικό στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους (..) Αυτά στο πρώτο μνημόνιο, διότι στο τρίτο μνημόνιο η αποτίμηση της πλήρους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας από τα 280 δισ. (που ήταν η εκτίμηση του πρώτου μνημονίου) ανέρχεται στα 9.6 δισ., που δεν είναι ούτε το 2% του δημόσιου χρέους. Αξίζει τον κόπο να τα πουλήσουμε όλα για μία σταγόνα στον ωκεανό; Δεν υπάρχει κανένας οικονομολόγος που να λέει σήμερα ότι θα σωθούμε από τις αποκρατικοποιήσεις.
-Θα μιλήσω πολύ κυνικά για το ΤΑΙΠΕΔ: Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας, της στοιχειώδους διαφάνειας και έξω από κάθε λογική δημόσιου ελέγχου, κοινοβουλευτικού ελέγχου.Διορίσαν με αντισυνταγματικό τρόπο τον Αθανασόπουλο, ο οποίος έφυγε επειδή είχε ανοιχτά θέματα με τη δικαιοσύνη. Μετά μάθαμε ότι οι συνεδριάσεις γίνονται στα αγγλικά. Δεν πειράζει, είπαμε, και ζητήσαμε να μας δώσουν τα πρακτικά. Και δε μας δίνουν τα πρακτικά! Είναι δυνατόν να ζητά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πρακτικά και να μην του τα δίνουν; Εμείς θέλουμε διαφάνεια, συνταγματική νομιμότητα και θα το απαιτήσουμε!
-Το συνέδριο που έχουμε μπροστά μας το βλέπουμε ως μία πολύ δημιουργική πίεση προκειμένου να εμβαθύνουμε τις αναλύσεις μας και να τις κάνουμε πιο συγκροτημένες (..) Στόχος μας, επίσης, είναι να συνεχιστεί η εγγραφή νέων μελών στο νέο ΣΥΡΙΖΑ. Και στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει να είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικός ηλικιακά κτλ. Το συνέδριο αυτό θα είναι ένα συνέδριο τομής όχι μόνο για την αριστερά, αλλά και για την πολιτική ζωή του τόπου και για την Ευρώπη.
-Η διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση, δεν είναι εκδρομή.
Για τα δημοψηφίσματα, θεωρούμε ότι ναι, είναι ένα μέσο, αρκεί να θέτεις, όμως, το σωστό ερώτημα.
-Εμείς πιστεύουμε ότι κανένας αγώνας και καμία αντίσταση δεν πάει χαμένη. Στη φάση που βρίσκεται ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτός ο εκβιασμός. Έχει καταντήσει γελοίο. Τι σώσιμο είναι αυτό που μας κάνουν δηλαδή; Σώζουν, λένε, την Ελλάδα και διαλύουν τον ελληνικό λαό.
-Για τη ΔΗΜΑΡ: Έχουμε μεγάλη καρδιά, αλλά πρέπει να σας πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος. Δεν έχει κανένα σασπένς η στάση της ΔΗΜΑΡ, καθώς εκ των προτέρων λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από την κυβέρνηση. Οι κόκκινες γραμμές μετατρέπονται σε κόκκινες κορδέλες που περιτυλίγουν μία προειλημένη απόφαση καταστροφής.
-Για τις συναντήσεις με εκπροσώπους ΜΜΕ: Εδώ πήγα και συνάντησα το ΔΝΤ (...) Δημόσια και όχι κρυφά κάνουμε συναντήσεις με διευθυντές και δημοσιογράφους εφημερίδων και όχι με καναλάρχες. Συζητάμε για την αλλαγή του μιντιακού πλαισίου, την αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση του μιντιακού τοπίου και του θεσμικού πλαισίου. Θα προχωρήσουμε και σε δημόσια παρουσίαση για να καταγραφούν οι προτάσεις μας για τη λειτουργία του τύπου και των ΜΜΕ. Η συναναστροφή μας με τον διάβολο δε θα μας διαβολίσει.
-Αν έχουμε μία μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι τα αφεντικά των εκπροσώπων της τρόικας που θα συναντηθούν αύριο με τον πρωθυπουργό, θα σκεφτούνε δύο και τρεις φορές πως θα αντιμετωπίσουν μία κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δε θα μπουν καν στον κόπο να μας στείλουν για διαπραγμάτευση τους κατά τα άλλα ευγενείς τεχνοκράτες που τα έχουν κάνει θάλασσα. Και η διαπραγμάτευση θα είναι πολιτικού και όχι τεχνικού χαρακτήρα.
http://left.gr/news/alexis-tsipras-den-tha-synthikologisoyme-me-ta-mnimonia-de-tha-poyme-nai-se-ekviasmoys-kai
http://left.gr/news/alexis-tsipras-den-tha-synthikologisoyme-me-ta-mnimonia-de-tha-poyme-nai-se-ekviasmoys-kai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας