Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ περνάει μέσα από την κοινωνία


Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/09/2012
Σε μια πορεία ενοποίησης με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, βασισμένη στη δημοκρατία και τη συμμετοχή, στοχεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η οποία ολοκλήρωσε τις διεργασίες για τους οργανωτικούς άξονες και κατέληξε στον οδικό χάρτη που οδηγεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου. Όπως φάνηκε από τη συζήτηση στο εσωτερικό του σχήματος, κοινός τόπος είναι ότι η διαδικασία προς τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα θα πρέπει να ιδωθεί ως κομμάτι του κεντρικού στόχου για ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και για συγκρότηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς που θα φέρει τον λαό στην εξουσία. Με άλλα λόγια, όπως αυτολεξεί αναφέρεται στο κείμενο της Γραμματείας και της Οργανωτικής Επιτροπής που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη, επιδίωξη είναι η όλη διαδικασία να συμβάλει στη διόγκωση αντιστάσεων στην κυβερνητική πολιτική, αλληλέγγυων δράσεων και τελικά σ' ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα ανατροπής”. Έτσι, στο διάστημα των δύο, περίπου, μηνών προετοιμασίας ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ετοιμάζεται για μια... πορεία προς τον λαό, αφού ρητά αναγράφεται ότι "ο δρόμος προς την Πανελλαδική περνά μέσα από τις ανοιχτές συνελεύσεις και την εγγραφή μελών".
Σύμφωνα με τον "οδικό χάρτη", μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι όποιος/α εγγράφεται αυτοπροσώπως, ανήκει σε κάποια οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, παίρνει μέρος στις διαδικασίες του και πληρώνει τη συνδρομή που θα οριστεί
Η ενοποίηση ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχει ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη, ότι δεν υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμη. Ως γνωστόν η Γραμματεία του σχήματος είναι πια ενιαία με τη συμμετοχή και των στελεχών που προέρχονται από τη διεύρυνση με το ΕΚΜ, ενώ προχωρά και η σύνδεση της δουλειάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Επιτροπών Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου με τα αντίστοιχα τμήματα και τις θεματικές του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, κατά τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη, δεν διατυπώθηκαν παρά διαφωνίες οργανωτικής περισσότερο φύσης.

Πρώτο δείγμα γραφής: Το Φεστιβάλ των Νέων

Εξάλλου πρώτο δείγμα γραφής προκύπτει με την προετοιμασία του Φεστιβάλ των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά, οι νέοι και οι νέες προχωρούν στη διοργάνωση ενιαίου Φεστιβάλ, απόφαση ευθέως συνδεδεμένη με τον δρόμο προς τον ενιαίο φορέα. Έτσι, εκκινώντας από την αφετηρία ότι το Φεστιβάλ των Νέων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν μπορεί να αθροίζει τις προτεραιότητες που τυχόν έχει η καθεμιά συνιστώσα, αλλά να ακουμπάει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της νέας γενιάς, η διοργάνωσή του δεν περιορίζεται στις οργανωμένες δυνάμεις.
Έπειτα από ανοιχτά, δημόσια καλέσματα σε όλους τους νέους που θέλουν να συμμετέχουν και συνελεύσεις σε δημόσιους χώρους κι όχι κλειστά γραφεία, έχουν ήδη συγκροτηθεί οι πρώτες θεματικές ομάδες (ανάμεσά τους θεματική Παιδείας, Φύλου, Οικολογίας, Δημοκρατίας κ.ά.) οι οποίες με τη σειρά τους θα διαμορφώσουν το πολιτικό, το μουσικό και ευρύτερα καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου (περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Φεστιβάλ: http://nsyrizafest.blogspot.gr/).
 
Ο οδικός χάρτης προς την Πανελλαδική

Πιο "χειροπιαστά", τα βασικά σημεία της απόφασης για τον οδικό χάρτη, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τη Γραμματεία και την Οργανωτική Επιτροπή, ορίζουν ότι την προσεχή εβδομάδα αρχίζει η διεξαγωγή ανοιχτών συνελεύσεων με αντικείμενο την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Οι συνελεύσεις θα ολοκληρωθούν δέκα μέρες πριν από την έναρξη της Πανελλαδικής. Πιο αναλυτικά, οι ανοιχτές συνελεύσεις καλούνται να συζητήσουν για τη συγκυρία, το σχέδιο διακήρυξης και το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καθώς επίσης και για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η ίδια στον χώρο που δραστηριοποιείται. Μέσα τη συνέλευση συγκροτείται οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η οποία και προχωρά στην ανάδειξη προσωρινής Γραμματείας.
Οι συνελεύσεις οργανώνονται ανά Καλλικρατικό Δήμο, διαμέρισμα ή γειτονιά, χώρο εργασίας και εκπαίδευσης. Για να διευκολύνει τη συμμετοχή του κόσμου που αποτελεί άλλωστε, όπως προαναφέραμε, κεντρική προτεραιότητα του όλου εγχειρήματος, η Γραμματεία προκρίνει τη διεξαγωγή συνελεύσεων όσο το δυνατόν πιο αποκεντρωμένα.
Ικανοποιώντας τον ίδιο στόχο θα αρχίσει να "τρέχει", πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας, ειδική καμπάνια για την προπαγάνδιση των συνελεύσεων που περιλαμβάνει κάλεσμα, αφίσα, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό σποτ.
Σύμφωνα με τον "οδικό χάρτη", μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι όποιος/α εγγράφεται αυτοπροσώπως, ανήκει σε κάποια οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, παίρνει μέρος στις διαδικασίες του και πληρώνει τη συνδρομή που θα οριστεί. Μεταξύ άλλων, το μέλος έχει όλα τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Πανελλαδική Συντονιστική, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν 15 ημέρες νωρίτερα από την Π.Σ., ότι το μέτρο αντιπροσώπευσης θα είναι ενιαίο για όλες τις οργανώσεις (θα καθοριστεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου), ενώ το ποσοστό των γυναικών αντιπροσώπων δεν μπορεί να είναι κάτω του 35% του συνόλου.

Η συγκρότηση και το αντικείμενο της Πανελλαδικής

Συγκεκριμένα για την Πανελλαδική, η οποία τοποθετείται χρονικά στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, συμφωνήθηκε ότι το σώμα συγκροτούν οι εκλεγμένοι -στην ειδική συνέλευση- αντιπρόσωποι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα μέλη της ΠΣΕ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη συνιστωσών από το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Τέλος η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καλείται να εγκρίνει πολιτικό κείμενο επί της συγκυρίας που θα περιέχει και το άμεσο πολιτικό σχέδιο, να εγκρίνει τη διακήρυξη θέσεων και βασικών προγραμματικών κατευθύνσεων, να διαμορφώσει τις αρχές οργάνωσης και λειτουργίας στην πορεία προς το συνέδριο και να συγκροτήσει πανελλαδικό όργανο.
Τα πολιτικά κείμενα βρίσκονται υπό διαμόρφωση από τις Επιτροπές Σχεδίου Διακήρυξης και Σχεδίου Προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σημειώστε το σχόλιο σας