Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Δικελί: Μία πόλη με δωρεάν νερό, δημοτικό φούρνο και διωκόμενο Δήμαρχο

Ο δήμαρχος της τουρκικής πόλης Ο. Οζγκιουβέν μιλά στο alterthess

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε αυτή την εβδομάδα ο Δήμαρχος του Δικελί, Osman Özgüven, μιας πόλης της Τουρκίας που βρίσκεται απέναντι από τη Μυτιλήνη και έχει να μας παρουσιάσει μια σειρά άγνωστα μα πολύ ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα παραδείγματα για την διαχείριση του νερού αλλά και την πολιτική βούληση της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μπακιρτζή   

«Ξεκινήσαμε μειώνοντας κατά 50% τη τιμή για όσους εργάζονταν ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια μας και συνεχίσαμε με διαγραφή των χρεών φτωχών οικογενειών» μου λέει όταν ξεκινάμε να κουβεντιάζουμε για τον τόπο του και το νερό ο κ. Özgüven.  

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμόρροπη η κυβερνητική πλειοψηφία

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Στην πορεία του κινήματος, μέσα στο μπερδεμένο κουβάρι των πολιτικών αντιπαραθέσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων, μέσα στα μπρος πίσω της ταξικής πάλης, την επίδρασή της  στην υλική πραγματικότητα και στις συνειδήσεις των ανθρώπων, είναι ανάγκη κάθε φορά, να διακρίνουμε και να αναδεικνύουμε εκείνο το στοιχείο, που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αποφασιστικό.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Η εξέγερση απέναντι στην αδικία συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα

Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο
Οι κινητοποιήσεις και η επιμονή στην τήρηση των νόμων μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε είδους προβοκατόρικο σχεδιασμό, υποστηρίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Γ. Κατρούγακλος σημειώνει πως είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς πού διαφέρει η σύγχρονη Κεντροαριστερά από τη Δεξιά, η οποία υπενθυμίζει διαρκώς το αυταρχικό παρελθόν της.

H ακροδεξιά πάνω από την Ευρώπη

Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Η καταθλιπτική συναίνεση Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράςσε πολιτικές λιτότητας γιγαντώνει ρεύματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που τείνει να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας.

Στην Καλιφόρνια υπάρχει από το 1956 η λεγόμενη «Εταιρεία Επίπεδης Γης» («Flat Earth Society»). Τα μέλη της έχουν βαλθεί να αποδείξουν με «επιστημονικά» επιχειρήματα ότι η διαδεδομένη πεποίθηση που θέλει σφαιροειδή το γαλάζιο πλανήτη μας είναι μύθος, ένα προϊόν της πολιτιστικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ, το οποίο εδραιώθηκε με τη συνενοχή αργυρώνητων επιστημόνων και αδίστακτων κυβερνήσεων.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

«Αν αντισταθείς, χάθηκες». «Αν υποκύψεις, χάθηκες»

'Ενα πένθιμο μούδιασμα ορίζει το ψυχολογικό στίγμα της κρίσης.
Η πένθιμη χροιά οφείλεται στις πολλαπλές απώλειες που βιώνουν οι άνθρωποι:
Χάνουν υλικές απολαβές. Χάνουν το σύμπλεγμα διασκεδαστικής αυταπάτης που καλλιεργούσε ο καταναλωτικός ναρκισσισμός, δηλαδή φαντασιακές ευχαριστήσεις.
Χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον κόσμο, στον άλλον και σε ό,τι καλό κι αγαπητό έβλεπαν στον εαυτό τους.
Η απώλεια τόσο της υλικής κατάστασης όσο και της ηδονικής αυταπάτης προκαλεί ένα βίαιο πένθος.
Ωστόσο, η δεσπόζουσα ψυχολογική ιδιαιτερότητα της παρούσας κρίσηςαντιστοιχεί στο μούδιασμα της σκέψης, του λόγου και της πράξης, που ορίζει τη στάση των ανθρώπων, ιδιαίτερα όσων πλήττονται εξοντωτικά από την κρίση.http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/%C2%ABan-antistatheis-xathikes%C2%BB-%C2%ABan-ypokypseis-xathikes%C2%BB-toy-nikoy-sideri

Η "εγκληματική οργάνωση" των 27 στις Σκουριές, ένα φριχτό πείραμα.

του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου   

Στις Σκουριές της Χαλκιδικής επιχειρείται σήμερα για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, η εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ενάντια σε ένα κίνημα πολιτών. Από τη 17Ν και τον ΕΛΑ το 2001, στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους το 2013.

Η υπόθεση που εμπλέκει τους 27 κατοίκους των Σκουριών ως ύποπτους για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σε μια σειρά επεισοδίων στην περιοχή, δεν στηρίζεται απλά πάνω σε αστείες κατηγορίες και ελλειπή στοιχεία. Στηρίζεται πάνω σε υπαρκτά νομοθετικά εργαλεία που έχει ενσωματώσει το ελληνικό δίκαιο μέσα στα χρόνια και μπορούν να μετατρέψουν τις αστείες αυτές κατηγορίες και τα στοιχεία σε πραγματικό εφιάλτη για τους εν δυνάμει κατηγορούμενους κατοίκους.

Φτιάχνεται κάτι ακραίο, γιατί ό,τι επακολουθήσει θα 'ναι αβάσταχτο

Tου Δημήτρη Α. Σεβαστάκη*
Όταν πατήθηκε το κουμπί της συλλογικής καταβύθισης πριν τρία χρόνια, από τα πρώτα που έγιναν ήταν ο υπερεξοπλισμός των δυνάμεων καταστολής, ώστε να σπάσουν οι μαζικές εξεγερσιακές εκδηλώσεις. Θα ακολουθήσει, άραγε σήμερα, ο νομικός υπερξοπλισμός, ώστε να σπάσουν και οι κοινοβουλευτικές αντιστάσεις; Κάθε βουλευτής θα μπορεί να κατηγορηθεί ως μέτοχος εγκληματικής οργάνωσης, κάθε διαφωνία ή πολιτική πράξη αντίδρασης θα μπορεί να παρερμηνευθεί ως εγκληματική;

Τρεβίζο (Βενετία): Το “Σπίτι των Κοινών Αγαθών” ανατρέπει την κουλτούρα του ρατσισμού και φασισμού

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο
Ο ρατσιστής δήμαρχος έβγαλε τα παγκάκια και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μπενετόν προσπαθεί να επιβάλλει την εικόνα της τέλειας πόλης για το Τρεβίζο, αλλά εμείς με το "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" αποδείξαμε ότι μπορούμε να βάζουμε στόχους και να κερδίζουμε, υπογράμμισε στην "Αυγή" η Μόνικα Τιένγκο του συλλόγου "Φθάνει πια" - Ya Basta που συστεγάζεται με άλλες συλλογικότητες στο "Σπίτι των Κοινών Αγαθών" του Τρεβίζο.http://www.avgi.gr/article/1135408/trebizo-benetia-to-%E2%80%9Cspiti-ton-koinon-agathon%E2%80%9D-anatrepei-tin-koultoura-tou-ratsismou-kai-fasismou